openmediavault

The open network attached storage solution

This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

News

  • New

    I have a RAID5 (5 disks) configured using the OMV GUI. I am running OMV 4.1.4-1.
    Whilst working on the machine while shut down I accidentally unclipped one of the drives (SATA cable). I started the machine up and noticed that the RAID was not detected, and the file system on the RAID was listed as missing.

    I found this post on the forum:
    RAID Array missing after failed drive. Trying to rebuild
    The above thread from post 10 pretty much describes my symptoms (except I have 5 disks) and I am (relatively) sure that the commands posted by ryecoaaron in post 11 will solve my problem. The question is, why does the RAID not start, but in a degraded mode, automatically, and the file system mounted? I could then add another disk, rebuild, and move on. Is there a way to tell OMV to start degraded RAIDs (so that they can be rebuilt)? Isn't that the purpose of RAID5 (to be fault tolerant if one disk is missing)?
  • New

    Hi I'm debating on what to do with my OMV setup.
    I made a Raid5array with 6 8tb drive.
    It took forever to grow in the 6th drive.

    So in was wondering if I just use union file system only. And if that pool got broken are the files easily readable like snap raid?
    I have lots of media but really only family pictures is all I really backup. The other stuff is replacable.

    So union and pool the 6 drives?
    Or snap raid and pool 5 drives and 1 parity drive?And if using snap raid is the time to add a disk faster than the raid 5 array?
  • New

    Hallo,
    seit einigen Tagen habe ich extreme Probleme mit OMV.
    Ich habe manchmal keine Netzwerkverbindung und ich weiß nicht ob es Hardwareseitig ist oder an OMV liegt.

    Am Kabel leigt es nicht, dass habe ich mit so einem Kabeltester getestet.

    Würde mir jemand bei der Fehleranalyse helfen?



    Hello,
    since a few days i have extremly problems with OMV.
    Sometimes i have no networkconnection and i dont know if its OMV or the hardware that fails.

    The Cable is Ok.

    I hope u can help me to find the error.

Unread Threads

Topic Replies Last Reply

ZFS Degraded Pool

65

bookie56

Dokumenten-Management - Einstiegsfragen

32

testereneco

Error popping up with new install of OMV 4.1.4-1

4

antsh

ZFS device(s) not listed in devices dropdown

22

subzero79

RAID 5 not fault tolerant

1

subzero79

Recent Activities

  • bookie56 -

    Replied to the thread ZFS Degraded Pool.

    Post
    Quote from flmaxey: “I might even look into running ZFS on the R-PI :) . That would be a trick with 1 (one) whole GB of ram. ZFS allows "copies=2" which provides for real checksummed bitrot protection, for critical filesystems, even when using a single…
  • testereneco -

    Replied to the thread Dokumenten-Management - Einstiegsfragen.

    Post
    Mal ein Feedback: Ich habe mir die letzten Jahre sehr viele Gedanken gemacht. Nach wirklich langer Recherche, das Testen von verschiedenen System und nach ausgiebigem Testen habe ich mir folgendes entschieden: ->Scannen/OCR erfolgt eigentlich immer…
  • antsh -

    Replied to the thread OMV 4.x (stable) Error popping up with new install of OMV 4.1.4-1.

    Post
    Whenever I get this error, I force refresh the webpage (holding shift), and the error goes away.
  • subzero79 -

    Replied to the thread ZFS device(s) not listed in devices dropdown.

    Post
    Also take note the fix is still missing migration script. The migration script will have to insert the current mntent uuid into every dataset property associated with the mntent using postinst.
  • subzero79 -

    Replied to the thread OMV 4.x (stable) RAID 5 not fault tolerant.

    Post
    I don’t use raid (I use to) but I think the idea is fault tolerant during live operation. Most real servers would have a spare(s) disk that will enter the array as soon as one is failed. From what ive learn when i use to have raid setup and reading…
  • subzero79 -

    Replied to the thread OMV 4.x (stable) Error popping up with new install of OMV 4.1.4-1.

    Post
    Try a reboot. If it keeps coming I would attempt reinstalling, maybe using plain Debian then Omv on top. Before that just check tmpfs is not full which may also trigger that error. df -h
  • alanspa -

    Posted the thread OMV 4.x (stable) RAID 5 not fault tolerant.

    Thread
    I have a RAID5 (5 disks) configured using the OMV GUI. I am running OMV 4.1.4-1. Whilst working on the machine while shut down I accidentally unclipped one of the drives (SATA cable). I started the machine up and noticed that the RAID was not detected,…
  • keribi560 -

    Replied to the thread OMV 4.x (stable) Error popping up with new install of OMV 4.1.4-1.

    Post
    Yes the error pops up numerous times. Seems random and not connected to the task in use!
  • subzero79 -

    Replied to the thread OMV 4.x (stable) Error popping up with new install of OMV 4.1.4-1.

    Post
    Is a common error and no workaround has been found for this. Is believed to be a php bug and happens from time to time. Do you get the error on everything you do ? Or was just one time ?
  • keribi560 -

    Posted the thread OMV 4.x (stable) Error popping up with new install of OMV 4.1.4-1.

    Thread
    I am getting this error and it keeps popping up on my fresh install of OMV 4.1.4-1. Not sure what is causing it would appreciate some help forum.openmediavault.org/index…35d38e95ba476b8f5d6443ce5forum.openmediavault.org/index…35d38e95ba476b8f5d6443ce5