Raid1 is missing after reboot

    • OMV 2.x
    • Raid1 is missing after reboot

      Hello,

      I installed OMV 2.1 on my ASRock Q1900DC-ITX. I created a Raid1 on my 2 x 3TB WD Red (sda+sdb). Everything was working fine.
      When I reboot the system, the Raid isn't visible any more, but the physical devices are still there.
      The File-System for the Raid (Ext4) says:

      Label n/a
      status missing

      I boot the system from an USB-Stick (/dev/sdc).
      When I Create A new(?) Raid1 in the Rais management (~7h), the Data on the Raid-System is back.
      When I reboot then, the Raid-Configuration is gone.

      I hope for some Ideas
      thx ede

      the boot-log

      Source Code

      1. Mon Aug 17 20:04:03 2015: Setting parameters of disc: /dev/sda failed!
      2. Mon Aug 17 20:04:03 2015: /dev/sdb failed!
      3. Mon Aug 17 20:04:03 2015: /dev/sda failed!
      4. Mon Aug 17 20:04:03 2015: /dev/sdb failed!
      5. Mon Aug 17 20:04:03 2015: Setting preliminary keymap...done.
      6. Mon Aug 17 20:04:03 2015: Activating swap...done.
      7. Mon Aug 17 20:04:03 2015: Checking root file system...fsck from util-linux 2.20.1
      8. Mon Aug 17 20:04:03 2015: /dev/sdc2: clean, 44648/1676080 files, 664714/6704128 blocks
      9. Mon Aug 17 20:04:03 2015: done.
      10. Mon Aug 17 20:04:03 2015: Loading kernel module loop.
      11. Mon Aug 17 20:04:03 2015: Generating udev events for MD arrays...done.
      12. Mon Aug 17 20:04:03 2015: Cleaning up temporary files... /tmp.
      13. Mon Aug 17 20:04:03 2015: Setting up LVM Volume Groups... No volume groups found
      14. Mon Aug 17 20:04:03 2015: No volume groups found
      15. Mon Aug 17 20:04:03 2015: done.
      16. Mon Aug 17 20:04:04 2015: Activating lvm and md swap...done.
      17. Mon Aug 17 20:04:04 2015: Checking file systems...fsck from util-linux 2.20.1
      18. Mon Aug 17 20:04:04 2015: done.
      19. Mon Aug 17 20:04:04 2015: Mounting local filesystems...done.
      20. Mon Aug 17 20:04:04 2015: Activating swapfile swap...done.
      21. Mon Aug 17 20:04:04 2015: Cleaning up temporary files....
      22. Mon Aug 17 20:04:04 2015: Cleaning up...done.
      23. Mon Aug 17 20:04:04 2015: Setting kernel variables ...done.
      24. Mon Aug 17 20:04:04 2015: Setting up resolvconf...done.
      25. Mon Aug 17 20:04:06 2015: Configuring network interfaces...RTNETLINK answers: File exists
      26. Mon Aug 17 20:04:06 2015: Failed to bring up lo.
      27. Mon Aug 17 20:04:06 2015: done.
      28. Mon Aug 17 20:04:06 2015: Starting rpcbind daemon....
      29. Mon Aug 17 20:04:06 2015: Starting NFS common utilities: statd idmapd.
      30. Mon Aug 17 20:04:06 2015: Cleaning up temporary files....
      31. Mon Aug 17 20:04:06 2015: Setting console screen modes.
      32. Mon Aug 17 20:04:06 2015: ^[[9;30]^[[14;30]Skipping font and keymap setup (handled by consol$
      33. Mon Aug 17 20:04:06 2015: Setting up console font and keymap...done.
      34. Mon Aug 17 20:04:07 2015: INIT: Entering runlevel: 2
      35. Mon Aug 17 20:04:07 2015: Using makefile-style concurrent boot in runlevel 2.
      36. Mon Aug 17 20:04:07 2015: Starting rpcbind daemon...Already running..
      37. Mon Aug 17 20:04:07 2015: Starting NFS common utilities: statd idmapd.
      38. Mon Aug 17 20:04:07 2015: Starting watchdog keepalive daemon: wd_keepalive.
      39. Mon Aug 17 20:04:07 2015: Starting enhanced syslogd: rsyslogd.
      40. Mon Aug 17 20:04:07 2015: Starting anac(h)ronistic cron: anacron.
      41. Mon Aug 17 20:04:07 2015: Starting ACPI services....
      42. Mon Aug 17 20:04:08 2015: Starting system message bus: dbus.
      43. Mon Aug 17 20:04:08 2015: Starting RRDtool data caching daemon: rrdcached.
      44. Mon Aug 17 20:04:08 2015: Starting MD monitoring service: mdadm --monitor.
      45. Mon Aug 17 20:04:08 2015: Starting NTP server: ntpd.
      46. Mon Aug 17 20:04:08 2015: Loading cpufreq kernel modules...done (acpi-cpufreq).
      47. Mon Aug 17 20:04:09 2015: Starting quota service: rpc.rquotad.
      48. Mon Aug 17 20:04:09 2015: Starting DNS forwarder and DHCP server: dnsmasq.
      Display All
    • I have exactly same problem on same motherboard. I firstly thought it's casued by LVM as I have found a thread which describes an issue with LVM and software RAID1.
      Once I have created new RAID without LVM I have shutdown the server and power it up. Once system has booted my RAID1 was gone.
      anyone has the idea what the problem can be?
      Regards,
    • Same Problem nearly the same configuration

      I've the same Problem.
      Using an USB-Stick for the file system and two WD 3TD Red Drives.
      Only the Mainboard is a different one form ASUS.

      This is a part of the syslog

      Source Code

      1. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.328251] hub 1-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 10
      2. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.415996] ata2: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
      3. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.416437] ACPI Error: [DSSP] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20110623/psargs-359)
      4. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.416441] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.SAT0.SPT1._GTF] (Node ffff88011aea3da8), AE_NOT_FOUND (20110623/psparse-536)
      5. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.416558] ata2.00: ATA-9: WDC WD30EFRX-68EUZN0, 82.00A82, max UDMA/133
      6. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.416559] ata2.00: 5860533168 sectors, multi 16: LBA48 NCQ (depth 31/32), AA
      7. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.416982] ACPI Error: [DSSP] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20110623/psargs-359)
      8. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.416984] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.SAT0.SPT1._GTF] (Node ffff88011aea3da8), AE_NOT_FOUND (20110623/psparse-536)
      9. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.417096] ata2.00: configured for UDMA/133
      10. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.419984] ata1: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
      11. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.420396] ACPI Error: [DSSP] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20110623/psargs-359)
      12. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.420398] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.SAT0.SPT0._GTF] (Node ffff88011aea3e20), AE_NOT_FOUND (20110623/psparse-536)
      13. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.420505] ata1.00: ATA-9: WDC WD30EFRX-68EUZN0, 82.00A82, max UDMA/133
      14. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.420506] ata1.00: 5860533168 sectors, multi 16: LBA48 NCQ (depth 31/32), AA
      15. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.420924] ACPI Error: [DSSP] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20110623/psargs-359)
      16. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.420926] ACPI Error: Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.SAT0.SPT0._GTF] (Node ffff88011aea3e20), AE_NOT_FOUND (20110623/psparse-536)
      17. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.421030] ata1.00: configured for UDMA/133
      18. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.421102] scsi 0:0:0:0: Direct-Access ATA WDC WD30EFRX-68E 82.0 PQ: 0 ANSI: 5
      19. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.421217] scsi 1:0:0:0: Direct-Access ATA WDC WD30EFRX-68E 82.0 PQ: 0 ANSI: 5
      20. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.423297] sd 0:0:0:0: [sda] 5860533168 512-byte logical blocks: (3.00 TB/2.72 TiB)
      21. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.423300] sd 0:0:0:0: [sda] 4096-byte physical blocks
      22. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.423302] sd 1:0:0:0: [sdb] 5860533168 512-byte logical blocks: (3.00 TB/2.72 TiB)
      23. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.423304] sd 1:0:0:0: [sdb] 4096-byte physical blocks
      24. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.423331] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
      25. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.423334] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00
      26. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.423335] sd 1:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
      27. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.423337] sd 1:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 00 3a 00 00
      28. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.423350] sd 1:0:0:0: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
      29. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.423352] sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
      30. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.440713] sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
      31. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.440754] sd 1:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0
      32. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.467543] sdb:
      33. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.467643] sd 1:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
      34. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.476258] sda:
      35. Nov 2 19:18:59 fileserver kernel: [ 1.476347] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
      Display All


      If you need more information please let me know.