OMV Network/CPU spikes and inaccessible network

    • OMV 2.x
    • OMV Network/CPU spikes and inaccessible network

      I am having this rather weird and very frustrating issue with OMV 2.1.17 (Linux 3.16.0-0.bpo.4-amd64 kernel)


      My entire home network and internet connection times out every few minutes, at the same time as the CPU and Network spikes in OMV. A reinstall of OMV fixes this problem for anywhere between a few days and a few weeks, then it starts happening again.


      My Hardware:

      Intel i7-4770 CPU
      Asus Z87I-PRO Motherboard
      16GB RAM
      Corsair 750 watt PSU
      2 port SATA card
      6 x 4TB HDD in a software RAID 5
      2 x SSD (One for OMV, one for Virtual Machine)


      My Plugins:

      OMV-Extras.org 2.7
      openmediavault-calibre 1.1
      openmediavault-mysql 2.1
      openmediavault-extplorer 1.1
      openmediavault-nut 2.0
      openmediavault-virtualbox 1.3



      OMV is configured to receive an IP via DHCP, as is the Windows 7 VirtualMachine.
      I Don't think it is the NIC as this issue still happens when I use the onboard wireless card instead of the hard wire network



      Please could someone help me get to the bottom of this issue?
      OMV Stoneburner 2.1.x with 3.16 backports kernel
      Asus Z87I-Pro | i7-4770 | 16GB RAM
      Plugins: Calibre | fail2ban | MySQL | NUT | SMB/CIFS | SSH | VirtualBox

      The post was edited 2 times, last by monty13 ().

    • Now it is happening almost every second day.

      It doesn't seem to be related to any sort of OMV updates.

      I'm now going to go through each of my installed plugins and kill them to see if it is perhaps one of them.

      EDIT:
      Managed to catch this:

      Source Code

      1. ​ls -l /proc/2403/exe
      2. lrwxrwxrwx 1 root root 0 Oct 31 08:48 /proc/2403/exe -> /usr/bin/nemxtosnss
      OMV Stoneburner 2.1.x with 3.16 backports kernel
      Asus Z87I-Pro | i7-4770 | 16GB RAM
      Plugins: Calibre | fail2ban | MySQL | NUT | SMB/CIFS | SSH | VirtualBox

      The post was edited 2 times, last by monty13 ().

    • I have done a clean install of OMV. Never had plex installed

      Only had 3 things open to WAN:
      SSH
      Calibre
      WebGUI login using https

      Now only have SSH open, using public / private keys

      Have also installed the fail2ban plugin and enabled it for SSH. Next thing to do is enable it for calibre and webgui but I still need to figure out how to do that exactly.
      OMV Stoneburner 2.1.x with 3.16 backports kernel
      Asus Z87I-Pro | i7-4770 | 16GB RAM
      Plugins: Calibre | fail2ban | MySQL | NUT | SMB/CIFS | SSH | VirtualBox
    • subzero79 wrote:

      Don't enable them to public (webui or calibre) use a socks proxy with ssh tunneling or an openvpn server with certificates.


      I would like to do that - but I have no idea how to use the tunneling or VPN with my Kindle
      OMV Stoneburner 2.1.x with 3.16 backports kernel
      Asus Z87I-Pro | i7-4770 | 16GB RAM
      Plugins: Calibre | fail2ban | MySQL | NUT | SMB/CIFS | SSH | VirtualBox