nginx cannot start with error in fastcgi_param

    This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

    • nginx cannot start with error in fastcgi_param

      i tried to install OMV on debian 8.2, with the guide here, but i get an error on the last step
      [Guide] Howto install OpenMediaVault on Debian 8.x (Jessie) TESTING - EXPERIMENTAL

      nginx cannot start with this error
      root@mediaserver:/home/ds# systemctl status nginx.service
      ● nginx.service - A high performance web server and a reverse proxy server
      Loaded: loaded (/lib/systemd/system/nginx.service; enabled)
      Active: failed (Result: exit-code) since zo 2015-11-15 13:45:07 CET; 10s ago
      Process: 1445 ExecStartPre=/usr/sbin/nginx -t -q -g daemon on; master_process on; (code=exited, status=1/FAILURE)

      nov 15 13:45:07 mediaserver nginx[1445]: nginx: [emerg] invalid number of arguments in "fastcgi_param" directive in /etc/nginx/sites-enabled/openmediavault-webgui:25
      nov 15 13:45:07 mediaserver nginx[1445]: nginx: configuration file /etc/nginx/nginx.conf test failed
      nov 15 13:45:07 mediaserver systemd[1]: nginx.service: control process exited, code=exited status=1
      nov 15 13:45:07 mediaserver systemd[1]: Failed to start A high performance web server and a reverse proxy server.
      nov 15 13:45:07 mediaserver systemd[1]: Unit nginx.service entered failed state.
      root@mediaserver:/home/ds#
    • You need Debian Wheezy which won't recognize your card either. You have a couple of options.

      1 - Install a temporary network card that OMV/Wheezy has drivers for and then install the backports 3.16 kernel
      2 - Install on a different system, install the backports 3.16 kernel, and move drive back to target system.
      omv 4.1.15 arrakis | 64 bit | 4.15 proxmox kernel | omvextrasorg 4.1.13
      omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github

      Please read this before posting a question and this and this for docker questions.
      Please don't PM for support... Too many PMs!
    • Install omv-extras and then click the install backports button in the Kernel tab of omv-extras.
      omv 4.1.15 arrakis | 64 bit | 4.15 proxmox kernel | omvextrasorg 4.1.13
      omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github

      Please read this before posting a question and this and this for docker questions.
      Please don't PM for support... Too many PMs!
    • ok, done that
      but, it runs fine on my desktop

      but on my nas i cannot get past the dhcp request line. It started once and i was able to access it, but after omv-repair and a reboot i only see this
      bound to 192.168.1.105, dhcp renewal in 2318 seconds

      it hangs there, nothing happens
      when i put the usb back in my desktop it runs fine
    • Hi,

      I did the exact same process today (installing a fresh Jessie with OVM on top of it) and got the same issue with nginx but in fact the wiki just miss a single step to get everything up and running.

      As systemctl status shows, there is a few missing arguments to fastcgi_param in the file /etc/nginx/sites-enabled/openmediavault-webgui

      So just edit it to have it look like the 10webgui one:

      Source Code

      1. location ~ \.php$ {
      2. try_files $uri = 404;
      3. fastcgi_split_path_info ^(.+\.php)(/.+)$;
      4. fastcgi_pass unix:/var/run/php5-fpm-openmediavault-webgui.sock;
      5. fastcgi_index index.php;
      6. fastcgi_read_timeout 60s;
      7. include fastcgi_params;
      8. fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name;
      9. }


      And tadam :)

      I haven't tried it much further yet but the web interface is reachable and so far, it seems to work.