Unable to create shares - cannot select device

    • OMV 3.x
    • Resolved
    • Unable to create shares - cannot select device

      Hi folks,
      I have successfully managed to install OMV 3.0.89 on a WD MyCloud Gen2 6TB NAS device. It all went smoothly, however, I am running into problems when creating shares. That's what I do:

      - Click "Shared Folders" in the menu
      - Click "Add"
      - Try to select a device by clicking the little down arrow in the Device field

      => Nothing happens. I cannot select a device on which a shared folder could be generated. The Device field still says "Select a device..."

      My idea was to check the available devices in File Systems. Two partitions are listed:

      /dev/sda2,,ext4,5.41TiB,5.14TiB,57.94MiB,Yes,No,Online
      /dev/sda3,,ext4,2.68GiB,1.36GiB,1.1 GiB, Yes,Yes, Online

      Further, I tried unmounting the sda2 partition via GUI. When clicking the Unmount button, I get this error message:
      The XPath query '//system/fstab/mntent[((((((fsname='/dev/sda2' or fsname='/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD60EFRX-68L0BN1_WD-WX21DB63A9N5-part2') or fsname='/dev/disk/by-id/wwn-0x50014ee263b21e16-part2') or fsname='/dev/disk/by-partlabel/primary') or fsname='/dev/disk/by-partuuid/4df20f43-052a-497b-9e80-99aead559319') or fsname='/dev/disk/by-uuid/8b98cd24-db99-4df2-94ba-f1a50b352cab') or fsname='8b98cd24-db99-4df2-94ba-f1a50b352cab')]' does not return the requested number of 1 object(s).


      Error #0:
      exception 'OMV\Config\DatabaseException' with message 'The XPath query '//system/fstab/mntent[((((((fsname='/dev/sda2' or fsname='/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD60EFRX-68L0BN1_WD-WX21DB63A9N5-part2') or fsname='/dev/disk/by-id/wwn-0x50014ee263b21e16-part2') or fsname='/dev/disk/by-partlabel/primary') or fsname='/dev/disk/by-partuuid/4df20f43-052a-497b-9e80-99aead559319') or fsname='/dev/disk/by-uuid/365b52f3-c2ac-4115-8bbb-a7bcba9dbe8a') or fsname='365b52f3-c2ac-4115-8bbb-a7bcba9dbe8a')]' does not return the requested number of 1 object(s).' in /usr/share/php/openmediavault/config/database.inc:172
      Stack trace:
      #0 /usr/share/openmediavault/engined/rpc/filesystemmgmt.inc(952): OMV\Config\Database->getByFilter('conf.system.fil...', Array, 1)
      #1 [internal function]: OMVRpcServiceFileSystemMgmt->umount(Array, Array)
      #2 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(124): call_user_func_array(Array, Array)
      #3 /usr/share/php/openmediavault/rpc/rpc.inc(86): OMV\Rpc\ServiceAbstract->callMethod('umount', Array, Array)
      #4 /usr/sbin/omv-engined(536): OMV\Rpc\Rpc::call('FileSystemMgmt', 'umount', Array, Array, 1)
      #5 {main}
      I have no problem mounting/unmounting the partition as root on the shell.

      That's how mount shows the devices:

      /dev/sda3 on / type ext4 (rw,relatime,data=ordered)

      /dev/sda2 on /home type ext4 (rw,relatime,data=ordered)
      Here is the fstab output:

      # Default mounts

      /dev/sda3 / ext4 rw,noauto 0 1
      proc /proc proc defaults 0 0
      devpts /dev/pts devpts defaults,gid5,mode=620 0 0
      tmpfs /dev/shm tmpfs mode=0777 0 0
      tmpfs /tmp tmpfs mode=1777 0 0
      tmpfs /run tmpfs mode=0755,nosuid,nodev 0 0
      sysfs /sys sysfs defaults 0 0

      # Add swap
      /dev/sda1 swap swap defaults 0 0
      /dev/sda2 /home ext4 defaults 0 0
      tmpfs /tmp tmpfs defaults 0 0
      # >>> [openmediavault]
      # <<< [openmediavault]
      Any help is appreciated!
      Images
      • wd_01.PNG

        4.25 kB, 600×139, viewed 411 times
      • wd_02.PNG

        10.75 kB, 951×230, viewed 695 times
      • wd_03.PNG

        16.94 kB, 789×591, viewed 486 times

      The post was edited 3 times, last by Aileron79 ().

    • Aileron79 wrote:

      Solved:
      - Partition Type needs to be 15 (Linux Filesystem)
      - Partition must NOT be mounted in /etc/fstab but rather in the GUI.
      Hi!

      I am having the same problems you had with my WD My Cloud Gen2. I followed the instructions of Fox to install Debian and OpenMediaVault, but I am having the exact problems that you described.

      I am not very used to work with partitions, and I don't know a lot about fstab and partition types. Could you tell me how do you solved it? How can I do those things?

      Thanking you in advance,
      Xoán
    • Users Online 1

      1 Guest