SMB/CIFS and NFS show on Fedora but cant connect to them

    • OMV 3.x

    This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

    • SMB/CIFS and NFS show on Fedora but cant connect to them

      I already tried OMV and failed to setup shares. Yesterday i wiped out disk and installed FreeNAS and setup it almost the same way as described below and it worked perfectly. Fedora recognised shares, i connected to them, Nautilus popped up login window and i was in. In Window 7 wirtual machine was the same - windows shown FreeNAS share on Network Area, i clicked, login windows has shown, and i logged in with credentials. No problem with anything.
      But i dont want to buy additional RAM to feed beefy FreeNAS. Xpenology, Rockstor - they dont have Syncthing on their plugin list which i want to use as clouds replacement. Nor NappIT(OpenIndiana) or ZFSguru which seem to me kind of hipsterish.

      So i wil try second time with OMV. Im ready to go but please tell me first if i was doing something wrong in the first time. I was following this tutorial


      Here what i did ...

      1. Created user1 with password
      2. Created group1, added user1 to it.
      3. Created shared folder - SHARE
      4. Gave r/w permissions for group1 and user1 for SHARE
      5. Went to NFS, added SHARE, gave 192.168.1.0/24 and read write permissions
      6. Turned on NFS daemon
      7. Went to samba shares, added SHARE, left workgroup as WORKGROUP, turned daemon on

      On Fedora shares showed up instantly, but when i wanted to connect to them instead of login window i was getting "cant connect to server". Both for NFS shares or CIFS. I tried to connect the "by hand" by issuing \\user1@192.168.1.90 in Nautilus "connect" field but i was getting the same message. In windows 7 i havent seen any share and writing \\192.168.1.90 in file manager adress field gave me same results "Cant conect to a server, check for possible solution here ... bla bla bla".

      So, where i was wrong?

      PS. I was thinking that maybe running NFS and CIFS for the same folder was causing a problems. But i did such setup on pure Debian (no GUI) at Dell FX160, except that user hadnt any password and shares were set on 777. And it worked without any problems for a year and 1 month. I was also trying to run only one of them at once. Didnt help.

      The post was edited 1 time, last by doman18 ().

    • Did you set the correct shared folder privileges for the user(s) and/or group(s)?
      Absolutely no support through PM!

      I must not fear.
      Fear is the mind-killer.
      Fear is the little-death that brings total obliteration.
      I will face my fear.
      I will permit it to pass over me and through me.
      And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
      Where the fear has gone there will be nothing.
      Only I will remain.

      Litany against fear by Bene Gesserit
    • What file system are you using?
      Absolutely no support through PM!

      I must not fear.
      Fear is the mind-killer.
      Fear is the little-death that brings total obliteration.
      I will face my fear.
      I will permit it to pass over me and through me.
      And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
      Where the fear has gone there will be nothing.
      Only I will remain.

      Litany against fear by Bene Gesserit
    • Ok, ive just installed OMV again. And this time CIFS shares worked as supposed to. But i did it little bit diffrent.

      1. I made user1 (with default USERS group, didnt add new group)
      2. Made share UDOSTEPNIONE with 775 permissions
      3. Set PRIVILIGES to R/W for user1 and ...
      4. (most important i think) went to ACL and change ownership from root to user1
      5. Set 770 permissions in ACL
      The rest steps are the same. I haven setup NFS share yet. Also i left language in english, not my native (Polish).

      Now i have to setup NFS share on the same folder (because NFS is faster for my LibreELEC@RPi2) and i have to set transmission to download to that folder and set write permissions for it.

      So ill report progress here.