can't delete missing drive

    • can't delete missing drive

      ryecoaaron wrote:

      Problem: I mounted the drive using the command line or GUI tool and I can't pick that drive in the shared folder device dropdown.
      Solution: Never mount a drive with anything other than the OMV web interface. This creates the necessary database entries to populate the device dropdown.
      Is there a solotion for the oppsite of this problem? i "lost" a hdd and now have the problem that there is a entry of a filesystem that isnt avaible any more. i cant delete it, because i get an error message, that a special device isnt avaible. editing the fstab doenst help.

      Source Code

      1. # /etc/fstab: static file system information.
      2. #
      3. # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
      4. # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
      5. # that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
      6. #
      7. # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
      8. # / was on /dev/sdc1 during installation
      9. UUID=54f75c86-2b9e-4357-9734-a328dd1b2d8e / ext4 errors=remount-ro 0 1
      10. # swap was on /dev/sdc5 during installation
      11. UUID=aef35032-413d-4ca3-a431-4c8503d86784 none swap sw 0 0
      12. tmpfs /tmp tmpfs defaults 0 0
      13. # >>> [openmediavault]
      14. UUID=a7a73b76-b236-4932-896e-de4dce65e609 /media/a7a73b76-b236-4932-896e-de4dce65e609 ext4 defaults$
      15. /dev/disk/by-label/apps /srv/dev-disk-by-label-apps ext4 defaults,nofail,user_xattr,noexec,usrjquot$
      16. /srv/dev-disk-by-label-appdata/docker /var/lib/docker/openmediavault none bind,defaults 0 0
      17. # <<< [openmediavault]
      Display All
      Images
      • 2018-01-08 21_45_48-openmediavault control panel - HomeServer.local.png

        41.2 kB, 1,401×348, viewed 138 times
    • e36Alex wrote:

      ryecoaaron wrote:

      Problem: I mounted the drive using the command line or GUI tool and I can't pick that drive in the shared folder device dropdown.
      Solution: Never mount a drive with anything other than the OMV web interface. This creates the necessary database entries to populate the device dropdown.
      Is there a solotion for the oppsite of this problem? i "lost" a hdd and now have the problem that there is a entry of a filesystem that isnt avaible any more. i cant delete it, because i get an error message, that a special device isnt avaible. editing the fstab doenst help.

      You can probably clean it out of the /etc/openmediavault/config.xml file.

      Look in the <fstab> section and delete the applicable <mntent>............</mntent> section.

      WARNING: Make a backup copy of that file before you edit it and make sure you know how to restore the backup copy in case something goes wrong. <------read it again!


      PS it would have been better if you started a new thread. I think that this thread should be locked and only suitable tips added to it by a moderator.
      OMV 4.x - ASRock Rack C2550D4I - 16GB ECC - Silverstone DS380