Error-Free ZFS?

    • Error-Free ZFS?

      I am coming from freenas and have followed many guides from the forum for getting zfs working. I haven't been able to get an install working without errors coming up all over the place. Is ZFS not mature on omv yet, should I use something else instead?

      Example errors:
      - monit errors
      - weakref.py errors
      - unable to apply changes via webui
    • dokument wrote:

      monit errors
      This is not related to zfs and only started with 4.1.8 and fixed in 4.1.8.1.

      dokument wrote:

      weakref.py errors
      This is a known python bug that doesn't affect anything. if you don't like it, there is a thread with a fix for the python file.

      dokument wrote:

      unable to apply changes via webui
      Need more info than that. Have you watched the videos in the pinned video thread?

      dokument wrote:

      should I use something else instead?
      Do you mean other than OMV or other than zfs? I use ext4 and xfs myself.
      omv 4.1.14 arrakis | 64 bit | 4.15 proxmox kernel | omvextrasorg 4.1.13
      omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github

      Please read this before posting a question and this and this for docker questions.
      Please don't PM for support... Too many PMs!
    • Yes I have watched the videos, and I mean't other than ZFS.

      I just did a fresh re-install following [[HOWTO] Instal ZFS-Plugin & use ZFS on OMV]

      ryecoaaron wrote:

      Here is what I just did (all commands executed as root):

      • install OMV 4.x using 4.1.3 iso
      • install omv-extras with: wget -O - http://omv-extras.org/install | bash
      • enable omv-extras testing repo in the Repo tab of omv-extras in the web interface
      • apt-get update
      • apt-get dist-upgrade
      • apt-get clean
      • reboot with 4.16 kernel
      • Remove 4.14 kernel with apt-get purge linux-image-4.14.0-0.bpo.3-amd64
      • Install zfs plugin with apt-get install openmediavault-zfs (compile seems to move faster than installing via the web interface)
      • echo "zfs" > /etc/modules-load.d/zfs.conf (probably need to add this to the plugin)
      • reboot
      Everything seems to be working.

      and I got more errors like "dpkg-architecture: command not found".

      and when I try to change the default webui timeout to 30min







      General settings
      Auto logout after the specified idle period.
      Secure connection
      Enable secure connection.
      The SSL certificate.
      Force secure connection only.
      Failed to execute command 'export PATH=/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin; export LANG=C; systemctl reload 'monit' 2>&1' with exit code '1': monit.service is not active, cannot reload.
      Error #0:
      OMV\ExecException: Failed to execute command 'export PATH=/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin; export LANG=C; systemctl reload 'monit' 2>&1' with exit code '1': monit.service is not active, cannot reload. in /usr/share/php/openmediavault/system/process.inc:175
      Stack trace:
      #0 /usr/share/php/openmediavault/system/systemctl.inc(86): OMV\System\Process->execute(Array, 1)
      #1 /usr/share/php/openmediavault/system/systemctl.inc(167): OMV\System\SystemCtl->exec('reload', NULL, false)
      #2 /usr/share/openmediavault/engined/module/monit.inc(57): OMV\System\SystemCtl->reload()
      #3 /usr/share/openmediavault/engined/rpc/config.inc(194): OMVModuleMonit->startService()
      #4 [internal function]: OMVRpcServiceConfig->applyChanges(Array, Array)
      #5 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(123): call_user_func_array(Array, Array)
      #6 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(149): OMV\Rpc\ServiceAbstract->callMethod('applyChanges', Array, Array)
      #7 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(565): OMV\Rpc\ServiceAbstract->OMV\Rpc\{closure}('/tmp/bgstatus6E...', '/tmp/bgoutputco...')
      #8 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(159): OMV\Rpc\ServiceAbstract->execBgProc(Object(Closure))
      #9 /usr/share/openmediavault/engined/rpc/config.inc(213): OMV\Rpc\ServiceAbstract->callMethodBg('applyChanges', Array, Array)
      #10 [internal function]: OMVRpcServiceConfig->applyChangesBg(Array, Array)
      #11 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(123): call_user_func_array(Array, Array)
      #12 /usr/share/php/openmediavault/rpc/rpc.inc(86): OMV\Rpc\ServiceAbstract->callMethod('applyChangesBg', Array, Array)
      #13 /usr/sbin/omv-engined(536): OMV\Rpc\Rpc::call('Config', 'applyChangesBg', Array, Array, 1)
      #14 {main}
    • dokument wrote:

      and when I try to change the default webui timeout to 30min

      dokument wrote:

      I'm running 4.1.8-1
      The timeout problem is monit related. Did you reboot or manually start monit (systemctl start monit)?

      dokument wrote:

      I got more errors like "dpkg-architecture: command not found"
      This never affected my testing previously. I will have to test again but apt-get install dpkg-dev should remove what I considered a warning.
      omv 4.1.14 arrakis | 64 bit | 4.15 proxmox kernel | omvextrasorg 4.1.13
      omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github

      Please read this before posting a question and this and this for docker questions.
      Please don't PM for support... Too many PMs!