Lost Raid 5 Array

    • OMV 4.x
    • Resolved

    This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

    • Lost Raid 5 Array

      I have an array of 4 disk identical 2TB disks.
      I installed a new network card to speed up the data transfer on my OMV box. After installing it I got a lost disk error and it would lock up the machine.
      I removed the card and now I cannot access the array. I can see all 4 disks on the Interface but not under the raid screen.

      When booting the machine I get "A start job is running for dev-disk-by.xxx" with a 90 second timer.
      I guess below is the real trouble. How do I restore me array in an degraded state so my data is usable until I can get a replacement drive?
      Or do I need to fix the mount point but I do not see the array listed in the raid menu.
      Is it FUBAR? Or can it be fixed?

      Thanks
      PS. After it is running i get the following email.

      "Status failed Service mountpoint_srv_dev-disk-by-id-md-name-openmediavault-Storage Date: Tue, 24 Jul 2018 20:01:38 Action: alert Host: openmediavault Description: status failed (1) -- /srv/dev-disk-by-id-md-name-openmediavault-Storage is not a mountpointYour faithful employee,Monit"
      Images
      • error1.jpg

        108.1 kB, 800×600, viewed 47 times
      OMV 4.1.8.2-1 (Arrakis)
      Kernel Linux 4.9.0-0.bpo.4-amd64
      AMD Athlon(tm)II X4 645 Processor
      Biostar N68SB-M3S_100521 Motherboard
      8Gb DDR3 Ram
      4 2Tb SATA Hard Drives in RAID 5 total storage available 5.41Tb
      320Gb SATA HD for OS
      PCI-Express 4 port SATA III Controller Card
      Intel 1 Gb NIC
    • How is the output of

      Shell-Script

      1. # cat /proc/mdstat
      Absolutely no support through PM!

      I must not fear.
      Fear is the mind-killer.
      Fear is the little-death that brings total obliteration.
      I will face my fear.
      I will permit it to pass over me and through me.
      And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
      Where the fear has gone there will be nothing.
      Only I will remain.

      Litany against fear by Bene Gesserit
    • votdev wrote:

      How is the output of

      Shell-Script

      1. # cat /proc/mdstat
      I entered this into the box thru putty and the cursor just sits there. After i restarted the machine i got the following emails

      Does not exist Service php-fpm

      Date: Wed, 25 Jul 2018 05:32:21
      Action: restart
      Host: openmediavault
      Description: process is not running

      Your faithful employee,
      Monit

      Exists Service php-fpm

      Date: Wed, 25 Jul 2018 05:32:52
      Action: alert
      Host: openmediavault
      Description: process is running with pid 770

      Your faithful employee,
      Monit

      Status failed Service mountpoint_srv_dev-disk-by-id-md-name-openmediavault-Storage Date: Wed, 25 Jul 2018 05:32:52 Action: alert Host: openmediavault Description: status failed (1) -- /srv/dev-disk-by-id-md-name-openmediavault-Storage is not a mountpointYour faithful employee,Monit X( Not I know what the last one means but not sure ho to fix it.Thanks
      OMV 4.1.8.2-1 (Arrakis)
      Kernel Linux 4.9.0-0.bpo.4-amd64
      AMD Athlon(tm)II X4 645 Processor
      Biostar N68SB-M3S_100521 Motherboard
      8Gb DDR3 Ram
      4 2Tb SATA Hard Drives in RAID 5 total storage available 5.41Tb
      320Gb SATA HD for OS
      PCI-Express 4 port SATA III Controller Card
      Intel 1 Gb NIC
    • You've hopefully entered the text without #?
      Absolutely no support through PM!

      I must not fear.
      Fear is the mind-killer.
      Fear is the little-death that brings total obliteration.
      I will face my fear.
      I will permit it to pass over me and through me.
      And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
      Where the fear has gone there will be nothing.
      Only I will remain.

      Litany against fear by Bene Gesserit
    • DOH!!! I did. I will have to do it after work
      OMV 4.1.8.2-1 (Arrakis)
      Kernel Linux 4.9.0-0.bpo.4-amd64
      AMD Athlon(tm)II X4 645 Processor
      Biostar N68SB-M3S_100521 Motherboard
      8Gb DDR3 Ram
      4 2Tb SATA Hard Drives in RAID 5 total storage available 5.41Tb
      320Gb SATA HD for OS
      PCI-Express 4 port SATA III Controller Card
      Intel 1 Gb NIC
    • Here is the output of the script

      Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10]
      md0 : inactive sdb[0](S) sda[1](S) sdc[3](S) sdd[2](S)
      7813534048 blocks super 1.2

      unused devices: <none>

      Looks like OMV doesn't see the drives They show up on under the disk screen.
      I have attached images of the disk screen and the smart screen.

      Sorry for duplicate post. I got an error when I posted it and didn't think it went thru. I quit after second error
      Images
      • Disks.jpg

        248.96 kB, 1,920×1,080, viewed 23 times
      • SMART.jpg

        263.49 kB, 1,920×1,080, viewed 19 times
      OMV 4.1.8.2-1 (Arrakis)
      Kernel Linux 4.9.0-0.bpo.4-amd64
      AMD Athlon(tm)II X4 645 Processor
      Biostar N68SB-M3S_100521 Motherboard
      8Gb DDR3 Ram
      4 2Tb SATA Hard Drives in RAID 5 total storage available 5.41Tb
      320Gb SATA HD for OS
      PCI-Express 4 port SATA III Controller Card
      Intel 1 Gb NIC

      The post was edited 1 time, last by Extruckie ().

    • You have to activate your RAID. See anders.com/cms/411/Linux/Software.RAID/inactive/mdadm for example how to do that or search the forum.
      Absolutely no support through PM!

      I must not fear.
      Fear is the mind-killer.
      Fear is the little-death that brings total obliteration.
      I will face my fear.
      I will permit it to pass over me and through me.
      And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
      Where the fear has gone there will be nothing.
      Only I will remain.

      Litany against fear by Bene Gesserit
    • Thanks
      I don't have time to do it now.
      I will have to wait until I get back home from work.
      I do have one question, Can I do it with the failing drive in place or wait until I replace it?
      OMV 4.1.8.2-1 (Arrakis)
      Kernel Linux 4.9.0-0.bpo.4-amd64
      AMD Athlon(tm)II X4 645 Processor
      Biostar N68SB-M3S_100521 Motherboard
      8Gb DDR3 Ram
      4 2Tb SATA Hard Drives in RAID 5 total storage available 5.41Tb
      320Gb SATA HD for OS
      PCI-Express 4 port SATA III Controller Card
      Intel 1 Gb NIC
    • You can do it with the failed drive in place as mdm will mark it as failed and start in degraded mode.

      However if you know which drive (phyiscally) it is - you can just pull it and start as well in degraded mode.

      Also please be careful, as there is now no protection anymore. Any other failure will lead to a complete dataloss.

      You have a good backup, right?
      Everything is possible, sometimes it requires Google to find out how.
    • Thanks.
      I ordered a new drive and will restart the array later today. I will post anything else

      I’m not sure if it’s current. But there is nothing that I don’t have elsewhere
      OMV 4.1.8.2-1 (Arrakis)
      Kernel Linux 4.9.0-0.bpo.4-amd64
      AMD Athlon(tm)II X4 645 Processor
      Biostar N68SB-M3S_100521 Motherboard
      8Gb DDR3 Ram
      4 2Tb SATA Hard Drives in RAID 5 total storage available 5.41Tb
      320Gb SATA HD for OS
      PCI-Express 4 port SATA III Controller Card
      Intel 1 Gb NIC
    • Success!

      That took care of it. had to turn off the array with mdadm stop cmd.
      Restarted with mdadm. it skipped the bad drive and everything is back.

      I rebooted the OMV box and it came up with a degraded raid .
      I can now access the raid array and map to the shared folders on it.

      Thanks Votdev and SerErris for your input.

      :thumbsup:
      OMV 4.1.8.2-1 (Arrakis)
      Kernel Linux 4.9.0-0.bpo.4-amd64
      AMD Athlon(tm)II X4 645 Processor
      Biostar N68SB-M3S_100521 Motherboard
      8Gb DDR3 Ram
      4 2Tb SATA Hard Drives in RAID 5 total storage available 5.41Tb
      320Gb SATA HD for OS
      PCI-Express 4 port SATA III Controller Card
      Intel 1 Gb NIC
    • Update:

      New drive arrived today.
      It is installed and the array is in the process of rebuilding.

      Thanks again to Votdeb and SerErris for your input. :thumbsup:
      OMV 4.1.8.2-1 (Arrakis)
      Kernel Linux 4.9.0-0.bpo.4-amd64
      AMD Athlon(tm)II X4 645 Processor
      Biostar N68SB-M3S_100521 Motherboard
      8Gb DDR3 Ram
      4 2Tb SATA Hard Drives in RAID 5 total storage available 5.41Tb
      320Gb SATA HD for OS
      PCI-Express 4 port SATA III Controller Card
      Intel 1 Gb NIC
    • I changed the status back to active. I have 2 issues I can't seem to resolve.

      1) after system boot I get an email
      This is an automatically generated mail message from mdadmrunning on openmediavaultA SparesMissing event had been detected on md device /dev/md0.Faithfully yours, etc.P.S. The /proc/mdstat file currently contains the following:Personalities : [raid6] [raid5] [raid4] [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid10] md0 : active (auto-read-only) raid5 sdd[2] sda[0] sdc[3] sdb[4] 5860150272 blocks super 1.2 level 5, 512k chunk, algorithm 2 [4/4] [UUUU] bitmap: 0/15 pages [0KB], 65536KB chunkunused devices: <none>I cant seem to fix it. I cannot get into the webgui to work on the array
      2) I cannot use mdadm to shut down the array to re-add the failed disk. The array is up and active Any suggestions?

      All i get is the blue screen as seen attached
      Images
      • Bluescreen.jpg

        148.05 kB, 1,920×1,080, viewed 39 times
      OMV 4.1.8.2-1 (Arrakis)
      Kernel Linux 4.9.0-0.bpo.4-amd64
      AMD Athlon(tm)II X4 645 Processor
      Biostar N68SB-M3S_100521 Motherboard
      8Gb DDR3 Ram
      4 2Tb SATA Hard Drives in RAID 5 total storage available 5.41Tb
      320Gb SATA HD for OS
      PCI-Express 4 port SATA III Controller Card
      Intel 1 Gb NIC

      The post was edited 1 time, last by Extruckie ().

    • I found that the issue of not being able to access the webgui is a Chrome issue. I can access thru another browser.

      I tried to unmount the array without success, the only thing I can think is that I am not doing something correctly
      OMV 4.1.8.2-1 (Arrakis)
      Kernel Linux 4.9.0-0.bpo.4-amd64
      AMD Athlon(tm)II X4 645 Processor
      Biostar N68SB-M3S_100521 Motherboard
      8Gb DDR3 Ram
      4 2Tb SATA Hard Drives in RAID 5 total storage available 5.41Tb
      320Gb SATA HD for OS
      PCI-Express 4 port SATA III Controller Card
      Intel 1 Gb NIC
    • Everything is okay with your raid. However the array believes, that there shall be a spare drive (which you do not have).

      So that means that it complains about it.

      I am pretty sure I posted a thread about it a looong time ago, as OMV created the raids always with a spare drive in mind - and you allways got this message...


      Check this post ...

      Howto remove the "SparesMissing event"
      Everything is possible, sometimes it requires Google to find out how.