Kralizec - can't create shared folder, no volume?

    This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

    • Kralizec - can't create shared folder, no volume?

      Running Kralizec 1.0.6 on back-ported 3.14 kernel with two raid 10 volumes (for data, built before OMV install) but I can't seem to select or specify a "volume" to create a shared folder. The volumes are empty aside from a few folders If I had to re-create them under OMV instead, but I'd rather not if possible.

      Raid volumes /dev/md0 and /dev/md1 are mounted on /raid and /raid1 respectively and shows "online" under file systems.

      I'm not sure what the problem could be, but here are some screen shots...
      [IMG:http://i1228.photobucket.com/albums/ee458/rodavis3/OMV/addsharefolder_zpsa2cdd7e2.png]

      [IMG:http://i1228.photobucket.com/albums/ee458/rodavis3/OMV/filesystems_zpse347357e.png]

      [IMG:http://i1228.photobucket.com/albums/ee458/rodavis3/OMV/raidconfig_zpsb7d4d46e.png]

      [IMG:http://i1228.photobucket.com/albums/ee458/rodavis3/OMV/folderpermissions_zps6ce190b7.png]

      [IMG:http://i1228.photobucket.com/albums/ee458/rodavis3/OMV/fstab_zps2c600aae.png]
    • Re: Kralizec - can't create shared folder, no volume?

      Mounting them via the GUI should've sufficed...

      Greetings
      David
      "Well... lately this forum has become support for everything except omv" [...] "And is like someone is banning Google from their browsers"

      Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.


      Upload Logfile via WebGUI/CLI
      #openmediavault on freenode IRC | German & English | GMT+1
      Absolutely no Support via PM!

      I host parts of the omv-extras.org Repository, the OpenMediaVault Live Demo and the pre-built PXE Images. If you want you can take part and help covering the costs by having a look at my profile page.
    • Hello,

      I'm having the same issue, although no RAID here. Running Kralizec 1.9.
      [IMG:http://i58.tinypic.com/20r8b5c.jpg]

      fstab:

      Source Code

      1. # UNCONFIGURED FSTAB FOR BASE SYSTEM
      2. tmpfs /tmp tmpfs defaults 0 0
      3. UUID=70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570 /media/70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570 ext4 defaults,nofail,acl,user_xattr,noexec 0 2
      4. #/dev/sda2 /mnt/Data ext4 defaults 0 0
      5. # >>> [openmediavault]
      6. # <<< [openmediavault]


      How can I fix it?

      Thanks in advance.
    • Hello!

      I get this unmount error:

      Source Code

      1. Error #3003:
      2. exception 'OMVException' with message 'Failed to get configuration (xpath=//system/fstab/mntent[dir='/media/70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570'])' in /usr/share/openmediavault/engined/rpc/filesystemmgmt.inc:958
      3. Stack trace:
      4. #0 [internal function]: OMVRpcServiceFileSystemMgmt->umount(Array, Array)
      5. #1 /usr/share/php/openmediavault/rpcservice.inc(125): call_user_func_array(Array, Array)
      6. #2 /usr/share/php/openmediavault/rpc.inc(79): OMVRpcServiceAbstract->callMethod('umount', Array, Array)
      7. #3 /usr/sbin/omv-engined(500): OMVRpc::exec('FileSystemMgmt', 'umount', Array, Array, 1)
      8. #4 {main}


      Here's the section of my openmediavault/config.xml:

      Source Code

      1. </storage>
      2. <fstab>
      3. <!--
      4. <mntent>
      5. <uuid>70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570</uuid>
      6. <fsname>70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570</fsname>
      7. <dir>/media/70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570</dir>
      8. <type>ext4</type>
      9. <opts>defaults,nofail,acl,user_xattr,noexec,usrjquota=aquota.user,grpjquota=aquota.group,jqfmt=vfsv0</opts>
      10. <freq>0</freq>
      11. <passno>2</passno>
      12. <hidden>0</hidden>
      13. </mntent>
      14. -->
      15. </fstab>
      16. <shares>
      17. <!--
      18. <sharedfolder>
      19. <uuid>xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx</uuid>
      20. <name>xxx</name>
      21. <comment>xxx</comment>
      22. <mntentref>xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx</mntentref>
      23. <reldirpath>xxx</reldirpath>
      24. <privileges>
      25. <privilege>
      26. <type>user|group</type>
      27. <name>xxx</name>
      28. <perms>0 = no permission|5 = read and execute|7 = read, write and execute</perms>
      29. </privilege>
      30. </privileges>
      31. </sharedfolder>
      32. -->
      33. </shares>
      Display All

      The post was edited 1 time, last by Marc ().

    • Sure:

      omv-mntent:

      Source Code

      1. <mntent>
      2. <uuid>70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570</uuid>
      3. <fsname>70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570</fsname>
      4. <dir>/media/70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570</dir>
      5. <type>ext4</type>
      6. <opts>defaults,nofail,acl,user_xattr,noexec,usrjquota=aquota.user,grpjquota=aquota.group,jqfmt=vfsv0</opts>
      7. <freq>0</freq>
      8. <passno>2</passno>
      9. <hidden>0</hidden>
      10. </mntent>



      blkid:

      Source Code

      1. /dev/sda1: UUID="3ad4e271-f9ed-4d81-a9a5-ba90b6c3931e" TYPE="ext4" LABEL="System"
      2. /dev/sda2: UUID="70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570" TYPE="ext4" LABEL="Data"


      Thanks.
    • nano /etc/fstab

      Delete this line #3 you posted and save UUID=70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570 /media/70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570 ext4 defaults,nofail,acl,user_xattr,noexec 0 2

      Run omv-mkconf fstab, refresh the webUI. Check if the volume is now available for sharing
      New wiki
      chat support at #openmediavault@freenode IRC | Spanish & English | GMT+10
      telegram.me/openmediavault broadcast channel
      openmediavault discord server
    • Hello subzero79,

      Didn't work.
      Volume still not showing.

      If I try to unmount the volume via webgui, I get this:

      Source Code

      1. Error #3003:
      2. exception 'OMVException' with message 'Failed to get configuration (xpath=//system/fstab/mntent[dir='/media/70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570'])' in /usr/share/openmediavault/engined/rpc/filesystemmgmt.inc:958
      3. Stack trace:
      4. #0 [internal function]: OMVRpcServiceFileSystemMgmt->umount(Array, Array)
      5. #1 /usr/share/php/openmediavault/rpcservice.inc(125): call_user_func_array(Array, Array)
      6. #2 /usr/share/php/openmediavault/rpc.inc(79): OMVRpcServiceAbstract->callMethod('umount', Array, Array)
      7. #3 /usr/sbin/omv-engined(500): OMVRpc::exec('FileSystemMgmt', 'umount', Array, Array, 1)
      8. #4 {main}


      Besides,why it keeps saying stuff about arrays, if I have no raid set?

      And, not sure if it helps, but here's the content of my /media folder:

      Source Code

      1. total 20
      2. drwxr-xr-x 5 root root 4096 Jan 9 04:03 .
      3. drwxr-xr-x 23 root root 4096 Jan 9 14:08 ..
      4. drwx------ 2 root root 4096 Jan 9 02:21 32aaa5e4-2e35-42a8-8769-0f3f4c064a80
      5. drwxr-xr-x 3 root root 4096 Jan 9 03:13 70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570
      6. drwx------ 2 root root 4096 Jan 9 03:10 d11f6086-24ea-4d13-b712-43466839e34b


      Thanks again.
    • The try to edit the config.xml manually deleting the mntent entry for that drive

      First as always make a backup cp /etc/openmediavault/config.xml /root/config.xml.bk

      Then delete the entry, try to see if the unmount button can do his work now. If it goes ok offline, press the mount button to register the drive in OMV.

      The array is no raid, is code array php
      New wiki
      chat support at #openmediavault@freenode IRC | Spanish & English | GMT+10
      telegram.me/openmediavault broadcast channel
      openmediavault discord server
    • Here it is:

      Source Code

      1. Data: clean, 11/121569280 files, 7680009/486273280 blocks


      And still can't mount the partition via webgui:

      Source Code

      1. Error #6000:
      2. exception 'OMVException' with message 'Failed to mount '70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570': mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda2,
      3. missing codepage or helper program, or other error
      4. In some cases useful info is found in syslog - try
      5. dmesg | tail or so
      6. ' in /usr/share/openmediavault/engined/module/fstab.inc:90
      7. Stack trace:
      8. #0 /usr/share/openmediavault/engined/rpc/config.inc(206): OMVModuleFsTab->startService()
      9. #1 [internal function]: OMVRpcServiceConfig->applyChanges(Array, Array)
      10. #2 /usr/share/php/openmediavault/rpcservice.inc(125): call_user_func_array(Array, Array)
      11. #3 /usr/share/php/openmediavault/rpc.inc(79): OMVRpcServiceAbstract->callMethod('applyChanges', Array, Array)
      12. #4 /usr/share/openmediavault/engined/rpc/filesystemmgmt.inc(878): OMVRpc::exec('Config', 'applyChanges', Array, Array)
      13. #5 [internal function]: OMVRpcServiceFileSystemMgmt->mount(Array, Array)
      14. #6 /usr/share/php/openmediavault/rpcservice.inc(125): call_user_func_array(Array, Array)
      15. #7 /usr/share/php/openmediavault/rpc.inc(79): OMVRpcServiceAbstract->callMethod('mount', Array, Array)
      16. #8 /usr/sbin/omv-engined(500): OMVRpc::exec('FileSystemMgmt', 'mount', Array, Array, 1)
      17. #9 {main}
      Display All
    • Is this a USB disk?

      What is dmesg | tail saying after you press the mount button?

      Can you mount manually?

      mkdir /mnt/sda2
      mount -t ext4 /dev/sda2 /mnt/sda2, check if it give the same error
      New wiki
      chat support at #openmediavault@freenode IRC | Spanish & English | GMT+10
      telegram.me/openmediavault broadcast channel
      openmediavault discord server

      The post was edited 1 time, last by subzero79 ().

    • Not an USB disk, it's a 2TB HDD on a Iomega Home Media Network Drive Cloud Edition, with Debian Wheezy running.

      Source Code

      1. [root@NAS:~]$.dmesg | tail
      2. [ 12.224391] udevd[284]: starting version 175
      3. [ 16.019658] EXT4-fs (sda1): re-mounted. Opts: (null)
      4. [ 22.733611] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): lo: link is not ready
      5. [ 24.975052] eth0: device MAC address be:84:d8:44:84:f6
      6. [ 26.984601] libphy: stmmac-0:00 - Link is Up - 1000/Full
      7. [ 27.030827] RPC: Registered named UNIX socket transport module.
      8. [ 27.036746] RPC: Registered udp transport module.
      9. [ 27.041512] RPC: Registered tcp transport module.
      10. [ 27.046205] RPC: Registered tcp NFSv4.1 backchannel transport module.
      11. [ 27.220162] Installing knfsd (copyright (C) 1996 okir@monad.swb.de).
      Display All


      I can mount it manually. However:
      a) Without the additions on /etc/fstab and /openmediavault/config.xml (the ones I had before) it will lose the mount on reboot;
      b) Even with manual mount, I have nothing listed on devices dropdown menu when trying to create a new folder/share for instance.

      To edit fstab and config.xml, I did as this link says: OMV 1.0.29 Partition mount problem.

      Thanks for your patience! :)
    • Marc wrote:

      Even with manual mount, I have nothing listed on devices dropdown menu when trying to create a new folder/share for instance.


      That's normal, the drive has to be mounted by OMV to be registered in the config.xml.This is very strange that it doesn't want to mount claiming fsck errors, when there is non.The problem could be the quota options.

      In this case I would try a manual register. Unmount the drive in CLI, then at fstab add the original line, but in between openmediavault tags


      Source Code

      1. >>> [openmediavault]
      2. UUID=70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570 /media/70c76c02-4223-4018-b741-1aaffbc74570 ext4 defaults,nofail,acl,user_xattr,noexec 0 2
      3. <<< [openmediavault]
      Run mount -a, the drive should appear mounted in omv if it goes ok

      At config.xml add the mntent entry you pasted here originally, but in options leave only defaults,nofail,acl,user_xattr,noexec

      BTW is this a new install? i mean the data shows no usage? if it has no data, then wipe the disk sda2 in the physical section, then create the file system in omv and mount
      New wiki
      chat support at #openmediavault@freenode IRC | Spanish & English | GMT+10
      telegram.me/openmediavault broadcast channel
      openmediavault discord server