UPS Query - Sorry I know it's yet another one!

    • OMV 1.0
    • Resolved
    • UPS Query - Sorry I know it's yet another one!

      Hi all,

      A newbie here with OMV and only a smattering of linux (Ubuntu/Debian), though learning the hard way.

      My issue is the configuration of the USB monitoring of my UPS (Powerwalker 600 VI) which I thought I had done correctly as stated in a few threads on here, i.e. entering driver = usbhid-ups and port = auto. However when I look at the UPS log I just see 'Poll UPS [PowerWalker600VI@localhost] failed - Driver not connected', along with a few other messages like communications cannot be established and so on. Similarly when I look at Services > UPS I get Failed to execute command 'upsc 'PowerWalker600VI' 2>&1': Error: Driver not connected...

      I am beginning to think I am stupid, yes I know I probably am, but I cannot follow the linked documentation, it doesn't actually say ... install this driver here, see I need it simple :P .

      Has anyone got a link to simplified instructions or any advice. I do have the PowerWalker software for debian AMD64 but this is for a java GUI monitoring software and I would prefer to keep everything within OMV.

      When I run lsusb -v I get the following: (Just the relevant part is pasted below)

      Bus 004 Device 004: ID 0665:5161 Cypress Semiconductor USB to Serial
      Device Descriptor:
      bLength 18
      bDescriptorType 1
      bcdUSB 1.10
      bDeviceClass 0 (Defined at Interface level)
      bDeviceSubClass 0
      bDeviceProtocol 0
      bMaxPacketSize0 8
      idVendor 0x0665 Cypress Semiconductor
      idProduct 0x5161 USB to Serial
      bcdDevice 0.02
      iManufacturer 1 INNO TECH
      iProduct 2 USB to Serial
      iSerial 3 20100826
      bNumConfigurations 1
      Configuration Descriptor:
      bLength 9
      bDescriptorType 2
      wTotalLength 34
      bNumInterfaces 1
      bConfigurationValue 1
      iConfiguration 3 20100826
      bmAttributes 0x80
      (Bus Powered)
      MaxPower 100mA
      Interface Descriptor:
      bLength 9
      bDescriptorType 4
      bInterfaceNumber 0
      bAlternateSetting 0
      bNumEndpoints 1
      bInterfaceClass 3 Human Interface Device
      bInterfaceSubClass 0 No Subclass
      bInterfaceProtocol 0 None
      iInterface 4 Sample HID
      HID Device Descriptor:
      bLength 9
      bDescriptorType 33
      bcdHID 1.00
      bCountryCode 0 Not supported
      bNumDescriptors 1
      bDescriptorType 34 Report
      wDescriptorLength 27
      Report Descriptors:
      ** UNAVAILABLE **
      Endpoint Descriptor:
      bLength 7
      bDescriptorType 5
      bEndpointAddress 0x81 EP 1 IN
      bmAttributes 3
      Transfer Type Interrupt
      Synch Type None
      Usage Type Data
      wMaxPacketSize 0x0008 1x 8 bytes
      bInterval 32
      Device Status: 0x0000
      (Bus Powered)

      Any help greatly appreciated.

      Cheers

      Andy
      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Moved to DIY NAS with OMV from Synology and Zyxel NAS's to have greater Freedom on what I use.
      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      -----------------------------------------------------------------------------------
      "I may be a confused
      ?( user but I have donated, so shouldn't you too!"

      Silverstone DS380B 4+8 Bay NAS Case - ASRock Z97E-ITX/ac - Intel i5 4590T - SuperMicro AOC-SAS2LP MV8 8Port SATA Card - 60GB SSD (OMV OS), 3 x 500GB 2.5" Internal HDD (Non-RAID Plugin Data Folders & Backups) and 8 x 3TB HotSwap HDD (Data RAID 6) - PowerWalker Inline UPS
    • :thumbsup:

      Hi latimeria

      Thanks so much for that, it is now working okay. Your help is much appreciated.

      Cheers Andy
      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Moved to DIY NAS with OMV from Synology and Zyxel NAS's to have greater Freedom on what I use.
      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      -----------------------------------------------------------------------------------
      "I may be a confused
      ?( user but I have donated, so shouldn't you too!"

      Silverstone DS380B 4+8 Bay NAS Case - ASRock Z97E-ITX/ac - Intel i5 4590T - SuperMicro AOC-SAS2LP MV8 8Port SATA Card - 60GB SSD (OMV OS), 3 x 500GB 2.5" Internal HDD (Non-RAID Plugin Data Folders & Backups) and 8 x 3TB HotSwap HDD (Data RAID 6) - PowerWalker Inline UPS
    • hi all.

      i recently got a new UPS and you guest it, its a powerwalker same like the one above here.
      my problem is almost the same and i have try'd to set it up just like the post above me suggested
      but if i do this it states Communications with the UPS ups@localhost
      cannot be established.
      i have try'd to use the blazer_usb driver and many more listed in /lib/nut with no success.
      The same with the port i try'd auto,/dev/ttyS0 also with no success :|

      out put of lsusb -v is

      Source Code

      1. Bus 003 Device 005: ID 0665:5161 Cypress Semiconductor USB to SerialDevice Descriptor:
      2. bLength 18
      3. bDescriptorType 1
      4. bcdUSB 1.10
      5. bDeviceClass 0 (Defined at Interface level)
      6. bDeviceSubClass 0
      7. bDeviceProtocol 0
      8. bMaxPacketSize0 8
      9. idVendor 0x0665 Cypress Semiconductor
      10. idProduct 0x5161 USB to Serial
      11. bcdDevice 0.02
      12. iManufacturer 1 INNO TECH
      13. iProduct 2 USB to Serial
      14. iSerial 0
      15. bNumConfigurations 1
      16. Configuration Descriptor:
      17. bLength 9
      18. bDescriptorType 2
      19. wTotalLength 34
      20. bNumInterfaces 1
      21. bConfigurationValue 1
      22. iConfiguration 3 20100813
      23. bmAttributes 0x80
      24. (Bus Powered)
      25. MaxPower 100mA
      26. Interface Descriptor:
      27. bLength 9
      28. bDescriptorType 4
      29. bInterfaceNumber 0
      30. bAlternateSetting 0
      31. bNumEndpoints 1
      32. bInterfaceClass 3 Human Interface Device
      33. bInterfaceSubClass 0 No Subclass
      34. bInterfaceProtocol 0 None
      35. iInterface 4 Sample HID
      36. HID Device Descriptor:
      37. bLength 9
      38. bDescriptorType 33
      39. bcdHID 1.00
      40. bCountryCode 0 Not supported
      41. bNumDescriptors 1
      42. bDescriptorType 34 Report
      43. wDescriptorLength 27
      44. Report Descriptors:
      45. ** UNAVAILABLE **
      46. Endpoint Descriptor:
      47. bLength 7
      48. bDescriptorType 5
      49. bEndpointAddress 0x81 EP 1 IN
      50. bmAttributes 3
      51. Transfer Type Interrupt
      52. Synch Type None
      53. Usage Type Data
      54. wMaxPacketSize 0x0008 1x 8 bytes
      55. bInterval 1
      56. Device Status: 0x0000
      57. (Bus Powered)​
      Display All


      output off upsdrvctl start is

      Source Code

      1. Network UPS Tools - UPS driver controller 2.6.4
      2. Network UPS Tools - Megatec/Q1 protocol USB driver 0.08 (2.6.4)
      3. No supported UPS detected
      4. Driver failed to start (exit status=1)​


      any help will be great full

      gr. steel
      gr. steel

      Cooler Master CM 690 III
      with 650 watt 80+ gold power supply
      AMD A8-5600k processor
      8 GB ddr 3 1333 ram
      crusial 120 ssd
      5 x 2 TB WesternDigital red harddrive in raid 5
      2 intel 1000mT nic's
      latest OMV stone burner

      lets get cooking .....
      don't be afraid of learning it can be fun