Device is n/a in shared folder

    • Device is n/a in shared folder

      Hi,

      After update all Shared Folders on my ZFS array shows device=n/a.

      If I try to edit the shared folder I get: Failed to execute XPath query '//system/fstab/mntent[uuid='e3da46f5-f3d0-41c0-856b-d15fd355b8e8']'.
      See attached screen dump.

      What could be the problem? How to resolve?

      I do not experience any problems with my NFS shares. But the SMB/CIFS share is not working.

      BR,
      -Martin
      Images
      • Skärmbild från 2019-08-09 08-34-30.png

        146.53 kB, 1,604×1,024, viewed 68 times
    • Also. I get the following error message for each of the shares.

      martin@openmediavault:~$ systemctl status sharedfolders-ArrayShare.mount
      ● sharedfolders-ArrayShare.mount - Mount shared folder ArrayShare to /sharedfolders/ArrayShare
      Loaded: error (Reason: Bad message)
      Active: inactive (dead)
      Where: /sharedfolders/ArrayShare
      martin@openmediavault:~$ sudo journalctl -u sharedfolders-ArrayShare.mount
      -- Logs begin at Fri 2019-08-09 08:28:25 CEST, end at Fri 2019-08-09 08:46:40 CEST. --
      Aug 09 08:28:29 openmediavault systemd[1]: sharedfolders-ArrayShare.mount: Cannot add dependency job, ignoring: Unit sharedfolders-ArrayShare.mount is not loaded properly: Bad message.
      Aug 09 08:28:29 openmediavault systemd[1]: sharedfolders-ArrayShare.mount: Cannot add dependency job, ignoring: Unit sharedfolders-ArrayShare.mount is not loaded properly: Bad message.
      Aug 09 08:34:02 openmediavault systemd[1]: sharedfolders-ArrayShare.mount: Cannot add dependency job, ignoring: Unit sharedfolders-ArrayShare.mount is not loaded properly: Bad message.
      Aug 09 08:39:00 openmediavault systemd[1]: sharedfolders-ArrayShare.mount: Cannot add dependency job, ignoring: Unit sharedfolders-ArrayShare.mount is not loaded properly: Bad message.
      Aug 09 08:44:25 openmediavault systemd[1]: sharedfolders-ArrayShare.mount: What= setting is missing. Refusing.
      Aug 09 08:44:25 openmediavault systemd[1]: sharedfolders-ArrayShare.mount: Cannot add dependency job, ignoring: Unit sharedfolders-ArrayShare.mount is not loaded properly: Bad message.
      Aug 09 08:44:25 openmediavault systemd[1]: sharedfolders-ArrayShare.mount: Cannot add dependency job, ignoring: Unit sharedfolders-ArrayShare.mount is not loaded properly: Bad message.
      martin@openmediavault:~$
    • I got this in the past too, after exporting my ZFS pool by the WebUI for some reason. After importing the pool I got also n/a when I tried to edit shared folders. I had to recreate my shares completely.
      I don´t know if this was fixed in OMV4 meanwhile - and if this is the reason for your problem.
      OMV 3.0.99 (Gray style)
      ASRock Rack C2550D4I C0-stepping - 16GB ECC - 6x WD RED 3TB (ZFS 2x3 Striped RaidZ1)- Fractal Design Node 304
    • In config.xml sharedfolder section the uuid for <mntentref> is wrong. Shall be same as uuid for <mntent> in the fstab section.

      ...
      <mntent>
      <uuid>c4431442-91bd-4d6b-8e90-8a67a76d9209</uuid>
      <fsname>diskarray</fsname>
      <dir>/diskarray</dir>
      <type>zfs</type>
      <opts>rw,relatime,xattr,noacl</opts>
      <freq>0</freq>
      <passno>0</passno>
      <hidden>1</hidden>
      </mntent>
      ...
      <sharedfolder>
      <uuid>ecce0323-afa5-40bd-b56d-f00fde698798</uuid>
      <name>openmediavault</name>
      <comment>Main NAS share</comment>
      <mntentref>e3da46f5-f3d0-41c0-856b-d15fd355b8e8</mntentref>
      <reldirpath>openmediavault/</reldirpath>
      <privileges>
      <privilege>
      <type>user</type>
      <name>martin</name>
      <perms>7</perms>
      </privilege>
      </privileges>
      </sharedfolder>
      ...

      Can I fix it by just updating config.xml and restart?

      Will the /etc/systemd/system/sharedfolders-XXXX.mount be re-generated?

      BR,
      -Martin
    • Simmarn wrote:

      I got it working by updating config.xml and restart.
      Perfect! Could you please post how you have updated the config.xml for others who may have similar problems in the future? Thanks a lot.

      Changes of config.xml are potentially dangerous because this is the configuration database of Openmediavault. Therefore it is always good to know which changes are possible.
      OMV 3.0.99 (Gray style)
      ASRock Rack C2550D4I C0-stepping - 16GB ECC - 6x WD RED 3TB (ZFS 2x3 Striped RaidZ1)- Fractal Design Node 304