Import existing RAID1 to filesystems

  • Hi!


    I would like to import an existing Software-Raid1 to OMV4.
    I installed the disks into the machine.
    mdadm is configured correctly, /proc/mdstat shows the expected output
    I can mount the array manually from the command line.


    So the array itself seems to work ok.


    In the GUI I can see the physical disks
    I can see the array as clean with the correct capacity under Raid Management.


    But I don't see the filesystem (ext4) under file systems


    How to make that array usable in OMV4?


    regards
    Lukas

  • Exactly the same problem. Trying a fresh install of OMV 4 with an existing RAID1 not showing on the GUI-File Systems menu. I can manually mount the array from the command line with no issues


    Here's my blkid output:



    Bash
    /dev/sdb: UUID="4d0a6e3d-44bb-7e42-613a-9b290c66af7a" UUID_SUB="02423254-4ebd-544a-2f41-1bdf99cae2a4" LABEL="Storm:Storage" TYPE="linux_raid_member"
    /dev/sdc: UUID="4d0a6e3d-44bb-7e42-613a-9b290c66af7a" UUID_SUB="b6c3232b-7c68-5a15-8a5f-f437dfc3e08d" LABEL="Storm:Storage" TYPE="linux_raid_member"
    /dev/sda1: UUID="9317501b-97eb-467c-bcfd-35bec45e169e" TYPE="ext4" PARTUUID="aa9b6f17-01"
    /dev/sda5: UUID="26607f9c-2e26-4680-a70a-025584189da5" TYPE="swap" PARTUUID="aa9b6f17-05"

    Edit:


    I've downgraded the kernel to 4.9. I'm still having the issue. Not sure this is still kernel related.

  • The filesystem on the MD device (e.g. /dev/md0) is missing in your list. It should look like this:



    Bash
    root@omv4box:/home/vagrant# blkid
    /dev/vda1: UUID="5b4be035-a349-4974-88d9-1b108a8968dd" TYPE="ext4" PARTUUID="7e648fc2-01"
    /dev/sda: UUID="718fef0d-7559-293b-0458-d7466bf69b82" UUID_SUB="77bed8eb-485e-9356-eebf-0188eea4fba4" LABEL="omv4box:data" TYPE="linux_raid_member"
    /dev/sdb: UUID="718fef0d-7559-293b-0458-d7466bf69b82" UUID_SUB="adc3427a-039b-306c-cbc9-65655c807011" LABEL="omv4box:data" TYPE="linux_raid_member"
    /dev/md0: UUID="afbbb578-48f0-44ec-b376-a81c5ee47a1f" TYPE="ext4"

    Your blkid output simply shows that there are two MD members, but no filesystem. Is the MD subsystem working, e.g. is the MD kernel module loaded (don't know which platform you're using)?

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!