[Sensors] OMV-Sensors in OMV 4.1.x

  • Hi,


    After several years, I'm back here ;) OMV have really upgraded since I left and I'm please to see that. For several personal reasons (kids ;) ) I left the project at some time, but I will have more time to come as the kids grows up !
    Anyway, I'm planning to move my actual NAS witch is running on a Windows Server 2012 Essential (fine but getting old...) to OMV ;)


    I'm trying to do everything I was doing with it with OMV and I'm near the goal, except to with the ability to watch for my CPU & HDD temp.


    I have seen some posts in the forums but cannot find the answer for OMV 4.x.


    Is the plugin OMV-sensors available as I cannot see it in the plugins with OMV-extras installed?
    I'm actually running with a backport 4.14 kernel.


    Thanks for the answer,

    Lian Li PC-V354 with Be Quiet! fans | ASRock Rack x470D4U | AMD Ryzen 5 3600 | 1xCrucial 16GB DDR4 2666MHz ECC
    1xADATA 8200 Pro 256MB NVMe for System/Caches/Logs/Downloads | 4xWD 10To HDD in RAID 6 for Datas
    Powered by OMV v5.5.11 / Linux kernel 5.7.0

  • The plugin is not in the OMV 4.x repo but the 3.x plugin might work. @jhmiller should be able to answer that and put it in the 4.x repo if it does work.

    omv 5.5.17-3 usul | 64 bit | 5.4 proxmox kernel | omvextrasorg 5.4.2
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • Hi Aaron ;)


    Thanks for your answer and the next question is :


    how can I install an OMV v3 plugin in OMV v4 ? ;)


    Download .deb file and install it the hard way (dpkg -i ...) ?


    Cheers,

    Lian Li PC-V354 with Be Quiet! fans | ASRock Rack x470D4U | AMD Ryzen 5 3600 | 1xCrucial 16GB DDR4 2666MHz ECC
    1xADATA 8200 Pro 256MB NVMe for System/Caches/Logs/Downloads | 4xWD 10To HDD in RAID 6 for Datas
    Powered by OMV v5.5.11 / Linux kernel 5.7.0

  • how can I install an OMV v3 plugin in OMV v4 ?


    Download .deb file and install it the hard way (dpkg -i ...) ?

    Download it from here. Then you can either upload it to the omv web interface in the plugin tab or use dpkg.

    omv 5.5.17-3 usul | 64 bit | 5.4 proxmox kernel | omvextrasorg 5.4.2
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • Here the install log for info.


    As I'm testing all my stuff in a VM, I'm not surprise by the no sensors detected, but it seems to install correctly...


    I have some Python error at the end, but I have read that it should be resolved sooner or later ?

    Lian Li PC-V354 with Be Quiet! fans | ASRock Rack x470D4U | AMD Ryzen 5 3600 | 1xCrucial 16GB DDR4 2666MHz ECC
    1xADATA 8200 Pro 256MB NVMe for System/Caches/Logs/Downloads | 4xWD 10To HDD in RAID 6 for Datas
    Powered by OMV v5.5.11 / Linux kernel 5.7.0

  • Ok... got errors but the answer was post several times... If someone could delete post 6 to 10 !!!


    When I try to activate the plugin, I have this error. It seems that omv-mkgraph is no more present in v4.x...
    Maybe some works to do on the plugin to have it running on OMV v4.


    Failed to execute command 'export PATH=/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin; export LANG=C; omv-mkconf sensors balls 2>&1' with exit code '2': sed: can't read /usr/sbin/omv-mkgraph: No such file or directory

    Lian Li PC-V354 with Be Quiet! fans | ASRock Rack x470D4U | AMD Ryzen 5 3600 | 1xCrucial 16GB DDR4 2666MHz ECC
    1xADATA 8200 Pro 256MB NVMe for System/Caches/Logs/Downloads | 4xWD 10To HDD in RAID 6 for Datas
    Powered by OMV v5.5.11 / Linux kernel 5.7.0

  • I have some Python error at the end, but I have read that it should be resolved sooner or later ?

    This is a python bug. While there is a fix on the forum, I am waiting for debian to fix it.


    When I try to activate the plugin, I have this error. It seems that omv-mkgraph is no more present in v4.x...
    Maybe some works to do on the plugin to have it running on OMV v4.

    It probably still works on systems that have upgraded from 3.x to 4.x because omv-mkgraph is still around. I guess the plugin needs more changes for OMV 4.x. While I use lm-sensors, I don't use the graphs in OMV and none of my test OMV boxes are physical.


    got errors but the answer was post several times

    If you see an error message, it is actually the spam filter putting the post in moderation (long posts and/or links in posts do that). So, no need to re-submit.

    omv 5.5.17-3 usul | 64 bit | 5.4 proxmox kernel | omvextrasorg 5.4.2
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • It probably still works on systems that have upgraded from 3.x to 4.x because omv-mkgraph is still around. I guess the plugin needs more changes for OMV 4.x. While I use lm-sensors, I don't use the graphs in OMV and none of my test OMV boxes are physical.

    I upgraded from OMV 3 to OMV 4. But since the Sensors plugin is not available for OMV 4, I removed it from OMV 3 before upgrading to OMV 4.


    The plugin seems to have installed OK on OMV 4, but it bombs later when setting it up because omv-mkgraph is missing.

    --
    Google is your friend and Bob's your uncle!


    OMV AMD64 5.x on ASRock Rack C2550D4I C0 Stepping - 16GB ECC - Silverstone DS380 + Silverstone DS380 DAS Box.

  • Quote from ryecoaaron

    It probably still works on systems that have upgraded from 3.x to 4.x because omv-mkgraph is still around. I guess the plugin needs more changes for OMV 4.x. While I use lm-sensors, I don't use the graphs in OMV and none of my test OMV boxes are physical.

    I understood from a post some time ago that you are running OMV4 on your QNAP TS451. Do you use lm-sensors to manage fan control on that box? How exactly? If not then how is it done?


    Thanks

  • you are running OMV4 on your QNAP TS451

    Yep.

    Do you use lm-sensors to manage fan control on that box?

    Nope. I have lm-sensors installed but I just let the system manage the fan.

    omv 5.5.17-3 usul | 64 bit | 5.4 proxmox kernel | omvextrasorg 5.4.2
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • Hi there !


    Now that OMV 4 is considered as stable, any chance to have an update to let this plugin run on it ?


    Cheers,

    Lian Li PC-V354 with Be Quiet! fans | ASRock Rack x470D4U | AMD Ryzen 5 3600 | 1xCrucial 16GB DDR4 2666MHz ECC
    1xADATA 8200 Pro 256MB NVMe for System/Caches/Logs/Downloads | 4xWD 10To HDD in RAID 6 for Datas
    Powered by OMV v5.5.11 / Linux kernel 5.7.0

  • I'l trying to make it work even if the GUI seems broken with the omv-mkgraph command (replaced by omv-mkrrdgraph)


    First step -> Catch and generate the datas => done


    - apt-get install lm-sensors and run sensor-detect


    - added a /etc/collectd/collectd.conf.d/sensors.conf file filled with
    LoadPlugin sensors


    - added a /etc/collectd/collectd.conf.d/smart.conf file filled with
    LoadPlugin smart


    - apt-get install libatasmart4 (for sata datas)


    - service collectd restart




    # ls -al /var/lib/rrdcached/db/localhost/
    total 196
    drwxr-xr-x 49 root root 4096 avril 11 15:42 .
    drwxr-xr-x 3 root root 4096 mars 15 10:13 ..
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 mars 15 10:13 cpu-0
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 mars 15 10:13 cpu-1
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 mars 15 10:13 df-root
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 mars 15 10:31 df-srv-dev-disk-by-id-ata-SAMSUNG_MZ7LN512HCHP-000L1_S1ZKNXAG526958-part5
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 avril 5 12:38 df-StoragePool
    ...
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 mars 15 10:13 interface-enp3s0
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 mars 15 10:13 interface-lo
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 mars 15 10:13 load
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 mars 15 10:13 memory
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 mars 15 10:13 rrdcached
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 mars 21 16:27 sensors-coretemp-isa-0000
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 avril 9 23:04 sensors-it8718-isa-0290
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 avril 11 15:42 smart-sda
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 avril 11 15:42 smart-sdb
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 avril 11 15:42 smart-sdc
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 avril 11 15:42 smart-sde
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 avril 11 15:42 smart-sdf
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 avril 11 15:42 smart-sdg
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 avril 11 15:42 smart-sdh
    drwxr-xr-x 2 root root 4096 avril 11 15:42 smart-sdi


    Now, I need to understand how omv-mkrrdgraph works...


    As far as I can see, a conf file is need in /usr/share/openmediavault/mkrrdgraph/plugins.d to generate the .png file displayed in the GUI...


    Any help is welcome for those who wants... ;)

    Lian Li PC-V354 with Be Quiet! fans | ASRock Rack x470D4U | AMD Ryzen 5 3600 | 1xCrucial 16GB DDR4 2666MHz ECC
    1xADATA 8200 Pro 256MB NVMe for System/Caches/Logs/Downloads | 4xWD 10To HDD in RAID 6 for Datas
    Powered by OMV v5.5.11 / Linux kernel 5.7.0

  • Quote from ryecoaaron

    Nope. I have lm-sensors installed but I just let the system manage the fan.


    Sorry to keep coming back on this one!


    OMV4 is running fine on my TS-451 except that the fan runs all the time where it never used to do so using qnap software.


    I have installed lm-sensors and fancontrol but I am concluding from "sensors-detect" and "pwmconfig" that there are no pwm-capable sensor modules installed.


    Does that sound right to you?
    What does the output of "sensors" look like on your machine?
    Does your fan also run 24/7?
    What have you got in your lm-sensors config file?
    In what way does the "system manage the fan"?


    Thanks for your help.


    N


    EDIT - Please ignore these questions. The problem was that SmartFan was enabled in BIOS which somehow hides the fan from lm-sensors. With SmartFan disabled in BIOS all works as expected.

  • I use the OMV-Senors plugin on my server. I wonder if this plugin is the reason the collectd-core configuration keeps failing when I test upgrades. I guess there's only one way to find out!


    Edit: That seems to be it! Uninstalling the OMV Sensors plugin seems to have solved the problem.

  • Yes. The plugin need to be upgraded.


    I managed to get it work the hard way, without the plugin. The dark side is that I must redo the changes at each OMV update. I saved those and just copy back the conf files.

    Lian Li PC-V354 with Be Quiet! fans | ASRock Rack x470D4U | AMD Ryzen 5 3600 | 1xCrucial 16GB DDR4 2666MHz ECC
    1xADATA 8200 Pro 256MB NVMe for System/Caches/Logs/Downloads | 4xWD 10To HDD in RAID 6 for Datas
    Powered by OMV v5.5.11 / Linux kernel 5.7.0

  • Yes. The plugin need to be upgraded.


    I managed to get it work the hard way, without the plugin. The dark side is that I must redo the changes at each OMV update. I saved those and just copy back the conf files.

    Could you post your changes? If you post what you did, I MAY be able to figure out what to do to the plugin code to make it work.

  • First, you need to collect the datas => see post 12


    Second, you need to generate the graphs with omv-mkrrdgraph

    For example, I added the CPU core temp to the CPU usage graph like this (add the lines with sensors-coretemp-*/*.rrd generated by collectd):


    Third, run omv-mkrrdgraph and check the new generated PNG file in /var/lib/openmediavault/rrd/*.png (download it to your pc or else)

    That's a simple example. After that, you can do more, like add a tab to have your disks temp, or have multiple graph/page with modifying the WebGUI of OMV (see attached files).



    Feel free to ask your questions if needed.

    Lian Li PC-V354 with Be Quiet! fans | ASRock Rack x470D4U | AMD Ryzen 5 3600 | 1xCrucial 16GB DDR4 2666MHz ECC
    1xADATA 8200 Pro 256MB NVMe for System/Caches/Logs/Downloads | 4xWD 10To HDD in RAID 6 for Datas
    Powered by OMV v5.5.11 / Linux kernel 5.7.0

  • Hi,


    I tried the plugin, but it does not seem to work as smoothly as usually expected for OMV.
    Is there any further instruction or troubleshooting needed?
    I need to say, that on my machine lm-sensors is already giving correct results, but without a way to put it into a GUI.


    Thanks for the effort!

  • Hi,


    I tried the plugin, but it does not seem to work as smoothly as usually expected for OMV.
    Is there any further instruction or troubleshooting needed?
    I need to say, that on my machine lm-sensors is already giving correct results, but without a way to put it into a GUI.


    Thanks for the effort!

    Yeah I noticed that after releasing the build I posted. The graph doesn't update. I will see what I can do about that.

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!