ZFS Setup?

  • I have been trying to setup ZFS on Open media vault and have no success. I've read through some post and it sounds like it may not be possible due to some issues with Debian source. Could someone confirm this? I'd really prefer to use ZFS but I'm not a huge fan of the FreeNAS community.

  • I have been trying to setup ZFS on Open media vault and have no success.

    Hard to help without some information.


    I've read through some post and it sounds like it may not be possible due to some issues with Debian source.

    What posts? zfs works fine on my systems and many others.

    omv 5.6.12 usul | 64 bit | 5.11 proxmox kernel | omvextrasorg 5.6.2 | kvm plugin 5.1.6
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • All I could say is that OMV + ZFS works fine.


    There were issues recently with the 4.15 backport kernel (not the OMV fault), and there is a known bug to be solved with the panel of the ZFS plugin (soon I assumed).


    But all in one, OMV 4.x + ZFS plugin is rock solid and a nice combo. Feel free to go with it.

    Lian Li PC-V354 with Be Quiet! fans | ASRock Rack x470D4U | AMD Ryzen 5 3600 | 1xCrucial 16GB DDR4 2666MHz ECC
    1xADATA 8200 Pro 256MB NVMe for System/Caches/Logs/Downloads | 4xWD 10To HDD in RAID 6 for Datas
    Powered by OMV v5.6.12 / Linux kernel 5.10.0

  • Setting up openmediavault-zfs (4.0.2-1) ...
    modprobe: FATAL: Module zfs not found in directory /lib/modules/4.14.0-0.bpo.3-amd64
    dpkg: error processing package openmediavault-zfs (--configure):
    subprocess installed post-installation script returned error exit status 1
    Processing triggers for openmediavault (4.1.5-1) ...
    Restarting engine daemon ...
    'omv-engined' trying to restart
    'omv-engined' stop: '/bin/systemctl stop openmediavault-engined'
    'omv-engined' start: '/bin/systemctl start openmediavault-engined'
    Errors were encountered while processing:
    openmediavault-zfs



    Above are the result of running apt-get install openmediavault-zfs


    The process I used:


    Install open media vault on bare metal using openmediavault_4.1.3-amd64.iso
    Run all updates via gui
    Upload extras plugin
    Run updates again
    install zfs plugin, failed to install reference linux headers
    I then tried a new install from cli using apt-get install openmediavault-zfs and received the same error.


    I was following the procedure here: [HOWTO] Instal ZFS-Plugin & use ZFS on OMV

  • What is the output of: dpkg -l | grep linux-

    omv 5.6.12 usul | 64 bit | 5.11 proxmox kernel | omvextrasorg 5.6.2 | kvm plugin 5.1.6
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • Personnaly, I've gone with a CLI ZFS install and then added OMV plugin.


    https://linuxhint.com/install-zfs-debian/


    Add the 'contrib' and 'non-free' to the debian packages conf in /etc/apt/sources.list
    Refresh


    Code
    apt-get update
    Code
    # ln -s /bin/rm /usr/bin/rm
    # apt-get install zfs-dkms

    Then check with:


    Code
    # modprobe zfs
    # lsmod | grep zfs


    Reboot (not sure, but that wouldn't hurt to check) ;)


    Install openmediavault-zfs plugin with the GUI.


    Now, create your pool, etc...

    Lian Li PC-V354 with Be Quiet! fans | ASRock Rack x470D4U | AMD Ryzen 5 3600 | 1xCrucial 16GB DDR4 2666MHz ECC
    1xADATA 8200 Pro 256MB NVMe for System/Caches/Logs/Downloads | 4xWD 10To HDD in RAID 6 for Datas
    Powered by OMV v5.6.12 / Linux kernel 5.10.0

    Edited once, last by sbocquet ().

  • Thanks sbocquest I'll have to give this a if I can't complete the install via openmedia vault directly.




    root@openmediavault:~# dpkg -l | grep linux-
    ii firmware-linux-free 3.4 all Binary firmware for various drivers in the Linux kernel
    ii firmware-linux-nonfree 20161130-3 all Binary firmware for various drivers in the Linux kernel (meta-package)
    ii linux-base 4.5 all Linux image base package
    ii linux-image-4.14.0-0.bpo.3-amd64 4.14.13-1~bpo9+1 amd64 Linux 4.14 for 64-bit PCs
    ii linux-image-amd64 4.14+89~bpo9+1 amd64 Linux for 64-bit PCs (meta-package)

  • The zfs plugin depends on linux-headers-amd64 which is pointed at the headers for the 4.15 kernel right now. You need need to install the 4.15 kernel.

    omv 5.6.12 usul | 64 bit | 5.11 proxmox kernel | omvextrasorg 5.6.2 | kvm plugin 5.1.6
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • I think i have properly update the kernel.


    Here are the results of uname -r


    root@openmediavault:~# uname -r
    4.15.0-0.bpo.2-amd64


    As well as


    root@openmediavault:~# dpkg -l | grep linux-
    ii firmware-linux-free 3.4 all Binary firmware for various drivers in the Linux kernel
    ii firmware-linux-nonfree 20170823-1~bpo9+1 all Binary firmware for various drivers in the Linux kernel (meta-package)
    ii linux-base 4.5 all Linux image base package
    ii linux-compiler-gcc-6-x86 4.15.11-1~bpo9+1 amd64 Compiler for Linux on x86 (meta-package)
    iF linux-headers-4.15.0-0.bpo.2-amd64 4.15.11-1~bpo9+1 amd64 Header files for Linux 4.15.0-0.bpo.2-amd64
    ii linux-headers-4.15.0-0.bpo.2-common 4.15.11-1~bpo9+1 all Common header files for Linux 4.15.0-0.bpo.2
    iU linux-headers-amd64 4.15+91~bpo9+1 amd64 Header files for Linux amd64 configuration (meta-package)
    ii linux-image-4.14.0-0.bpo.3-amd64 4.14.13-1~bpo9+1 amd64 Linux 4.14 for 64-bit PCs
    ii linux-image-4.15.0-0.bpo.2-amd64 4.15.11-1~bpo9+1 amd64 Linux 4.15 for 64-bit PCs
    ii linux-image-amd64 4.15+91~bpo9+1 amd64 Linux for 64-bit PCs (meta-package)
    ii linux-kbuild-4.15 4.15.11-1~bpo9+1 amd64 Kbuild infrastructure for Linux 4.15
    ii linux-libc-dev:amd64 4.9.82-1+deb9u3 amd64 Linux support headers for userspace development



    I think have the kernel updated however the zfs install is hanging on Building initial module for 4.15.0-0.bpo.2-amd64

  • Hanging? It does take a while to build especially on slower systems.

    omv 5.6.12 usul | 64 bit | 5.11 proxmox kernel | omvextrasorg 5.6.2 | kvm plugin 5.1.6
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • I finally was able to get it installed. I think I was missing some linux headers.


    I now have the ZFS listed under storage however when I go to create a pool it isn't showing any of my devices.


    After a quick wipe of all devices. Things are now working. Thank you everyone for your help!

  • You need to wipe them before if those disks were used before. You can it on the Disks panel.

    Lian Li PC-V354 with Be Quiet! fans | ASRock Rack x470D4U | AMD Ryzen 5 3600 | 1xCrucial 16GB DDR4 2666MHz ECC
    1xADATA 8200 Pro 256MB NVMe for System/Caches/Logs/Downloads | 4xWD 10To HDD in RAID 6 for Datas
    Powered by OMV v5.6.12 / Linux kernel 5.10.0

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!