Rock64pro fan control

  • Hello


    Sorry again to bother you with my question, but I am on the brink of doing a homer simpsons and påulling all my hair out.


    my question is straight forward, how can Í set my fan to start when the temperature is above 40C and stop below 40C ?


    first I tried to do some research myself, I tried the pine64 forum and found a post the linked the a "ATS - Active Thermal Service" program so i tried to install it:


    Hardware:
    Rock64pro
    two HDD (where I can view their temp. in the gui)
    Rock64pro PCI-e to sata card (https://www.pine64.org/?produc…al-sata-ii-interface-card)
    Rock64pro fan (https://www.pine64.org/?produc…4-metal-desktopnas-casing)
    (the fan is conneted to the "FAN" port in the Rock64pro, http://wiki.pine64.org/index.php/ROCKPro64_Main_Page port 4)


    https://github.com/tuxd3v/ats

    so that failed so I tried something else, someone else on the same pine64 forum said installing this was a possibility


    https://github.com/ayufan-rock….132-1077-rockchip-ayufan


    and then I tried to do this:



    Code
    nano /sys/class/hwmon/hwmon0/pwm1

    but I know nothing about writing my own code and I would like a more advance option instead of allways on or off.



    So I read that I needed to find a sensor that could be in the config of the PWM file, so I tried to run the command:



    Code
    sudo sensors-detect

    but after typing YES to all the question then I got this answer:




    Code
    Sorry, no sensors were detected.
    Either your system has no sensors, or they are not supported, or
    they are connected to an I2C or SMBus adapter that is not
    supported. If you find out what chips are on your board, check
    http://www.lm-sensors.org/wiki/Devices for driver status.

    and I have updated lm-sensors by


    Code
    sudo apt-get install lm-sensors

    So, I hope someone can help me before I go hairless :) have a nice day.


    From
    Chris

  • oh, that is nice to hear, I was afriad of breaking some guide lines.


    well seem like I need to do a fresh install of the OS since now the GUI cant seem to find my HDD after a shutdown. Maybe that will help afterwards somehow.


    update:
    nope that did no help. well now both my HDD are visible but I still get an install error when I try to follow in install instructions for the "ATS - Active Thermal Service" program.. I am at a lost :/

  • oh, that is nice to hear, I was afriad of breaking some guide lines.


    well seem like I need to do a fresh install of the OS since now the GUI cant seem to find my HDD after a shutdown. Maybe that will help afterwards somehow.


    update:
    nope that did no help. well now both my HDD are visible but I still get an install error when I try to follow in install instructions for the "ATS - Active Thermal Service" program.. I am at a lost :/

    if you follow the instructions https://github.com/tuxd3v/ats#requirements also sometime ago a specific kernel was required but not sure if it is true today. you can always ask in the forum there, the op is helpful.

  • So I finally got it working. I dont know if it is normal to post the solution but maybe someone is having the same problem as novice me :)


    So first I had to update the kernel


    I did it in SSH as "root"


    Code
    apt-get update
    apt-get install linux-image-4.4.138-1097-rockchip-ayufan-gb5128c0a1684 linux-headers-4.4.138-1097-rockchip-ayufan-gb5128c0a1684 linux-firmware-image-4.4.138-1097-rockchip-ayufan-gb5128c0a1684


    Then reboot


    Then you can follow the instruction in the link mention above:
    https://github.com/tuxd3v/ats


    But I ran these codes again in SSH as "root"


    Code
    apt-get install lua5.3 lua5.3-dev luarocks gcc make
    luarocks build https://raw.githubusercontent.com/tuxd3v/ats/master/ats-master-0.rockspec

    Then it should be installed and running. Thanks guys for your help.


    also source
    https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=6953

  • I am using Ayufan build as well for OPV. When i try to use the above mentioned fan control script, i am getting error that is beyond my understanding
    Any one with knowledge please help me out. I dont want to burn my Rockpro64 in NAS casing, running 2 WD RED 8TB on RAID Mirror , if the fan will not work ... everything is expected to roast sooner or later :(


    The following code line works well


    Code
    apt-get install lua5.3 lua5.3-dev luarocks gcc make


    But the following build command fails


    Code
    luarocks build https://raw.githubusercontent.com/tuxd3v/ats/master/ats-master-0.rockspec


    The errors i am getting, i am pasting below ..


  • Hello waqas


    Maybe I am asking stupid question, and I am sorry I am fairly new.


    1: did you remember to reboot after the kernel update?


    2: when you install the ats, are you log in as root in ssh ?
    (I also failed installing that part many times but it was because I needed to log in as root.)


    The root login are


    User: root
    Password: openmediavault


    Source: https://wiki.pine64.org/index.php/ROCKPro64_Software_Release
    I hope that helps

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!