problems with external hard disk

  • Hello for now,

    I am new here :)

    I have no problem with OMV per se, but I need help with an external hard disk.

    I have mounted the hard disk and created a folder which I have shared via smb afterwards. In this folder I put files.

    Yesterday evening the Pi4 with OMV did not start anymore. I removed the hard disk and plugged it into my PC, but it is not mountable / readable under Windows (which is probably due to the file system (ext4)). Under Ubuntu the disk is shown to me as empty.

    I have reinstalled OMV and the disk could be mounted without any problems. According to OMV, 200GB are occupied by the 2TB, which is the amount of files stored. But the files are not shown here either, according to the "ls -l" command the disk is empty.

    Thank you very much for your help.

  • External disks are mounted in /srv/<some disk-id>. Maybe you can find your data there.


    Otherwise you could connect the disk to your Windows PC and boot any Linux live distribution to access your ext4 formatted disk.

    OMV 3.0.99 (Gray style)
    ASRock Rack C2550D4I C0-stepping - 16GB ECC - 6x WD RED 3TB (ZFS 2x3 Striped RaidZ1)- Fractal Design Node 304

  • I lost my external on my RPI4 w/OMV5 and as of right now it did mount, but shared folders do not show. Running ls -lisa -R it shows all my files in /.lost-found/ . It seems RPI users are having a missing external HDD problem lately. It does the same thing on my RPI3 /OMV4.

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!