Accessing WebGUI with Firefox mobile

  • Hi


    I've recently installed OMV 5 onto my Rock64 running Debian Buster using the script found on GitHub.


    I'm trying to access the WebGUI via my mobile phone on Firefox's mobile browser app, but every time I login it loops back to login screen. Weirdly I can access and log into the WebGUI with Google Chrome and Microsoft Edge perfectly fine, but Firefox is my preferred browser but it's not working. I never had any of these problems with OMV 4, however, Firefox mobile was using its old code at the time compared to the current version of Firefox which within the last couple of months the app has been redesigned so it could be that too. It's like something configured on the web server Firefox doesn't like.


    Has anyone else experience this?

  • Can not reproduce this on iOS with latest Firefox 29.2 but that does not say anything because it uses the iOS renderer under the hood. Can not see any issues with the desktop 83.0.


    Do you see a error message or anything else? Have you looked into /var/log/syslog, /var/log/nginx/openmediavault-webgui_error.log and /var/log/php7.3-fpm.log?

  • /var/log/nginx/openmediavault-webgui_access.log



    /var/log/auth.log


    Code
    Dec  1 18:41:44 OMV-SERVER openmediavault-webgui[3763]: Authorized login from ::ffff:192.168.1.100 [username=admin, user-agent=Mozilla/5.0 (Android 8.1.0; Mobile; rv:83.0) Gecko/83.0 Firefox/83.0]
    Dec  1 18:42:01 OMV-SERVER CRON[3775]: pam_unix(cron:session): session opened for user root by (uid=0)
    Dec  1 18:42:01 OMV-SERVER CRON[3775]: pam_unix(cron:session): session closed for user root
  • i upgrade from omv4 to omv5 and met this issue too.

    i have disable all firefox(fenix) addons and delete browser data such as cookies.

    after input user name and passwd, it loop back.

    firefox(version 85.1.3) and nightly build both failed with android 10.


    while edge with android, firefox in windows and linux works fine.

  • /var/log/syslog


    Feb 19 14:40:07 blc smbd[1099]: [2021/02/19 14:40:07.585857, 2] ../source3/smbd/server.c:807(remove_child_pid)

    Feb 19 14:40:07 blc smbd[1099]: Could not find child 4563 -- ignoring

    Feb 19 14:45:01 blc CRON[4641]: (root) CMD (/usr/sbin/omv-mkrrdgraph >/dev/null 2>&1)

    Feb 19 14:55:07 blc smbd[1099]: [2021/02/19 14:55:07.654823, 2] ../source3/smbd/server.c:807(remove_child_pid)

    Feb 19 14:55:07 blc smbd[1099]: Could not find child 5044 -- ignoring

    Feb 19 15:00:01 blc CRON[5193]: (root) CMD (/usr/sbin/omv-mkrrdgraph >/dev/null 2>&1)


  • It seems to an issue of firefox due to cookies.

    An disscusion is here.


    Votdev suggest that:

    The only thing that come to my mind is to suggest those users to switch the browser till Firefox has fixed the bug.

    The bug can be tracked here.

    There is a temporary method to solve this problem, that change omv php config.

    1. backup and edit /etc/php/7.3/fpm/pool.d/openmediavault-webgui.conf

    find section below and change from "Strict" to "Lax"

    php_value[session.cookie_samesite] = "Lax"

    2. backup and edit /etc/openmediavault/php.ini

    find section blow and change the value to "Lax"

    session.cookie_samesite =

    3. sudo monit restart omv-engined

    4. sudo sudo /etc/init.d/php7.3-fpm restart

    5. clean firefox mobile cookies.


    then that login the webui.


    try as your own risk.

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!