Reporting wrong system diskspace usage

  • I have 16 GB system drive for openmediavault which is reporting 98% full


    # df -h /dev/sda2

    Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on

    /dev/sda2 15G 14G 346M 98% /



    However disk usage is only 2.5 GB


    # du -d1 -x -h / | sort -h

    4.0K /export

    4.0K /mnt

    8.0K /media

    8.0K /sharedfolders

    16K /lost+found

    16K /opt

    24K /home

    128K /root

    1.8M /srv

    8.5M /etc

    49M /boot

    673M /var

    1.8G /usr

    2.5G /


    Where are the rest 11,5 GB that it's reporting used?

  • Thanks, iIt's a good article for cleaning up, but its not resolving the issue with the mismatch between Disk Free and Disk Usage.


    df usage says: 14 GB

    du usage says : 2.5 GB


    Anyone?

  • Unmount all drives in /srv in the shell and force the unmount if needed.


    Then look in each mountpoint directory in /srv and see if anything is there.

    --
    Google is your friend and Bob's your uncle!


    OMV AMD64 5.x on ASRock Rack C2550D4I C0 Stepping - 16GB ECC - Silverstone DS380 + Silverstone DS380 DAS Box.

  • Unmount all drives in /srv in the shell and force the unmount if needed.


    Then look in each mountpoint directory in /srv and see if anything is there.

    Perfect! That was it. There was data in /srv folder behind the mount points.

    Tank you!:thumbup:

  • thk

    Added the Label resolved

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!