Upgrade from 5.6.26 seems to have failed the last config step

  • I got stuck at the end of the upgrade from openmediavault 5 to 6.

    I usually update from the GUI, but for this (just to make sure), I connected with putty using SSH and logged in as root.


    I ran the omv-upgrade command and that went through several packages and reported that it was already upgraded.

    I had heard that nut was now included in the core, so I didn't uninstall that. All the other packages that I could find were already converted.

    So, I started the omv-release-upgrade. Things were going well.


    There were several warnings from dpkg that directories were not empty, but it continued to install.

    I saw errors around the nfs update and restart, but I never had nfs configured in version 5, so I didn't think that was a problem.

    Looks like it failed to restart connectd.


    My putty logsize wasn't large enough to capture the entire upgrade, but I've attached what I captured. 5-6-upate-2022-08-07-zip


    I ran a dpkg --audit and this is what it reported.


    root@omv:~# dpkg --audit

    The following packages have been unpacked but not yet configured.

    They must be configured using dpkg --configure or the configure

    menu option in dselect for them to work:

    openmediavault openmediavault - The open network attached storage soluti

    openmediavault-flashmemory folder2ram plugin for openmediavault

    openmediavault-nut openmediavault Network UPS Tools (NUT) plugin

    openmediavault-omvextrasorg OMV-Extras.org Package Repositories for OpenMediaV

    openmediavault-resetperms Reset Permissions

    openmediavault-snapraid snapraid plugin for OpenMediaVault.

    The following packages are only half configured, probably due to problems

    configuring them the first time. The configuration should be retried using

    dpkg --configure <package> or the configure menu option in dselect:

    collectd statistics collection and monitoring daemon

    root@omv:~#


    I'm going to reboot, just to restart everything, but I'm not sure if I should rerun the omv-release-upgrade or not.

    Files

    ---

    OpenMediaVault Version 6.0.34-1 (Shaitan)

    Processor Intel(R) Atom(TM) CPU C3758 @ 2.20GHz

    Kernel Linux 5.16.0-0.bpo.4-amd64

  • Looks like the errors in the upgrade put the root in read-only mode.

    ---

    OpenMediaVault Version 6.0.34-1 (Shaitan)

    Processor Intel(R) Atom(TM) CPU C3758 @ 2.20GHz

    Kernel Linux 5.16.0-0.bpo.4-amd64

  • I decided to reinstall from scratch

    ---

    OpenMediaVault Version 6.0.34-1 (Shaitan)

    Processor Intel(R) Atom(TM) CPU C3758 @ 2.20GHz

    Kernel Linux 5.16.0-0.bpo.4-amd64

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!