Posts by master_burn

    Yes I have shares - none of which are working, but I also cannot add any ..


    In your Link the solution seemed to be editing the xml file - I don’t know how to get access to it anyway - I probably will reinstall omv entirely, since it’s the quickest way to get to my data again.


    edit: it would be so easy if there were just a button to delet all shares and go back to the starting configuration (maybe something for a feature request?)



    there is only the hassle with getting the docker containers back into portainer without redoing everything - any ideas how? There on the file vault, not on the system drive ..

    hm how do I edit the config.xml without shares? can you make a share of the system drive anyway?


    btw this is the error message (cut off due to maximum characters restricition) when i try to delete a share:


    Code
    Die Konfiguration wurde geändert. Sie müssen die Änderungen bestätigen damit sie wirksam werden.
    HOME-NAS.local
    Seite
    von 1
    Zeige Items 1 - 10 von 10
    Failed to execute command 'export PATH=/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin; export LANG=C.UTF-8; omv-salt deploy run systemd 2>&1' with exit code '1': debian: ---------- ID: remove_sharedfolder_mount_unit_files Function: module.run Result: True Comment: file.find: ['/etc/systemd/system/sharedfolders-Backup.mount', '/etc/systemd/system/sharedfolders-Download.mount', '/etc/systemd/system/sharedfolders-Filme.mount', '/etc/systemd/system/sharedfolders-Foto.mount', '/etc/systemd/system/sharedfolders-GSD.mount', '/etc/systemd/system/sharedfolders-GSDVR.mount', '/etc/systemd/system/sharedfolders-Serien.mount', '/etc/systemd/system/sharedfolders-Video.mount', '/etc/systemd/system/sharedfolders-docker.mount', '/etc/systemd/system/sharedfolders-dockerapps.mount'] Started: 21:59:52.746377 Duration: 2.904 ms Changes: ---------- file.find: - /etc/systemd/system/sharedfolders-Backup.mount - /etc/systemd/system/sharedfolders-Download.mount - /etc/systemd/system/sharedfolders-Filme.mount - /etc/systemd/system/sharedfolders-Foto.mount - /etc/systemd/system/sharedfolders-GSD.mount - /etc/systemd/system/sharedfolders-GSDVR.mount - /etc/systemd/system/sharedfolders-Serien.mount - /etc/systemd/system/sharedfolders-Video.mount - /etc/systemd/system/sharedfolders-docker.mount - /etc/systemd/system/sharedfolders-dockerapps.mount ---------- ID: configure_sharedfolder_Backup_mount_unit_file Function: file.managed Name: /etc/systemd/system/sharedfolders-Backup.mount Result: True Comment: File /etc/systemd/system/sharedfolders-Backup.mount updated Started: 21:59:52.750673 Duration: 2.471 ms Changes: ---------- diff: New file mode: 0644 ---------- ID: configure_sharedfolder_Foto_mount_unit_file Function: file.managed Name: /etc/systemd/system/sharedfolders-Foto.mount Result: True Comment: File /etc/systemd/system/sharedfolders-Foto.mount updated Started: 21:59:52.753236 Duration: 1.575 ms Changes: ---------- diff: New file mode: 0644 ---------- ID: configure_sharedfolder_Video_mount_unit_file Function: file.managed Name: /etc/systemd/system/sharedfolders-Video.mount Result: True Comment: File /etc/systemd/system/sharedfolders-Video.mount updated Started: 21:59:52.754894 Duration: 1.55 ms Changes: ---------- diff: New file mode: 0644 ---------- ID: configure_sharedfolder_Download_mount_unit_file Function: file.managed Name: /etc/systemd/system/sharedfolders-Download.mount Result: True Comment: File /etc/systemd/system/sharedfolders-Download.mount updated Started: 21:59:52.756527 Duration: 1.539 ms Changes: ---------- diff: ............


    and yes all services using the sahres are turned off ..

    Hi guys -


    OMV5 5.2.6-1


    after updating using GUI Menu (OMV-Extras > update) omv-update zfs stopped working with errors.
    I worked out the following:
    ZFS wants the Proxmox Kernel, (was installed initially) - the Update process updated the "normal" Linux kernel and for some reason put it as default - so ZFS produced errors
    after a bit trial and error where I didn't realise it was the kernel making problems,
    I deleted the ZFS plugin, switched to the proxmox kernel - reboot - reinstall zfs - boom zfs is working, and Pools are imported flawlessly



    The problem is, that all shares stopped working and also I cant delete or add new ones.
    If I try adding a new one, under device the list is empty


    Probably some file where the devices aka zfs pools are listed is deprecated and does not update?
    Any clues how to fix that?

    @ryecoaaron sure thanks anyway - I think I might reinstall omv completely
    starting over i'm considering going directly to omv 5 - any pitfalls?


    @macom
    nagut wenn ich schon neu anfange - soweit ich das sehe machts schon Sinn auf die letzte stable Release von omv 5 zu gehen - soll schon gut laufen?


    beim installieren und verwenden von docker was zu beachten für die zukunft? du hast was von docker compose geschrieben - was is das?
    btw ich hab ein eigenes verzeichnis für die dockerapps erstellt bei der installation - kann man sich da die config rausziehen?


    ich möcht jedenfalls vermeiden das mir der gleiche mist bei einer neuinstalltion jetzt zu 3. mal passiert wenn ich rigendein update mache - ich kann ja nicht nie wieder updates machen oder jedes mal von vorne anfangen .. (jedenfalls mach ich diesmal ein clonezilla backup auf einen stick)

    dpkg --configure -a produces this:


    Code
    root@HOME-NAS:~# dpkg --configure -a
    dpkg: Fehler beim Bearbeiten des Paketes docker-ce (--configure):
    Paket ist in einem sehr schlechten inkonsistenten Zustand - Sie sollten es
    nochmal installieren, bevor Sie die Konfiguration versuchen.
    Trigger für openmediavault (4.1.26-1) werden verarbeitet ...
    Restarting engine daemon ...
    Cannot create socket to [localhost]:2812 -- Connection refused
    Fehler traten auf beim Bearbeiten von:
    docker-ce
    Code
    root@HOME-NAS:~# apt-get purge openmediavault-docker-gui
    E: Der dpkg-Prozess wurde unterbrochen; Sie müssen manuell »dpkg --configure -a« ausführen, u
    m das Problem zu beheben.

    soll ich das machen? ich hab das gefühl man dreht sich im kreis ..


    edit: mit neuinstallation meinst du komplett omv?

    nach dem Neustart schauts so aus:

    Code
    root@HOME-NAS:~# dpkg -l | grep docker
    rFR docker-ce 5:19.03.2~3-0~debian-stretch amd64 Docker: the open-source application container engine
    ii docker-ce-cli 5:19.03.5~3-0~debian-stretch amd64 Docker CLI: the open-source application container engine
    rc openmediavault-docker-gui 4.1.5 all OpenMediaVault plugin for Docker

    nachdem das mit einem fehler (sorry habs nicht kopiert) beendet wurde hab ichs noch ein zweites mal eingegebenen:



    Code
    root@HOME-NAS:~# dpkg --remove --force-remove-reinstreq openmediavault-docker-gui
    dpkg: Warnung: Anforderung zum Löschen von openmediavault-docker-gui wird ignoriert, von dem nur noch d
    ie
    Konf.-Dateien auf dem System sind; benutzen Sie --purge, um diese zu löschen
    root@HOME-NAS:~# dpkg --remove --force-remove-reinstreq docker-ce
    dpkg: Warnung: Problem wird übergangen, weil --force angegeben ist:
    dpkg: Warnung: Paket ist in einem sehr schlechten inkonsistenten Zustand - Sie sollten
    es erneut installieren, bevor Sie es zu entfernen versuchen.
    (Lese Datenbank ... 109362 Dateien und Verzeichnisse sind derzeit installiert.)
    Entfernen von docker-ce (5:19.03.2~3-0~debian-stretch) ...

    scheint also bei docker-gui geklappt zu haben bei docker-ce hängt er jetzt wieder an obiger stelle

    nö rennt auf 4.19.0.0 usw


    here you go:


    dass ichs auch mal gesagt hab: @macom danke vielmals für die hilfe


    hängt schon wieder seit 10 min bei

    hmm ich habs jetzt nochmal versucht er hängt einfach beim entpacken .. hats da eventuell was mim os?