Can't extract (restore) Borg Backup

  • Hi,


    I have a Raspberry 4, OMV (5.321 beta - btw, why does the beta get pushed onto the user when I do the wget install via that raspberry-install-script thing?) and two 8 TB external drives. One drive, the day-to-day NAS one, is encrypted and I want to mirror/backup it regularly to the other one. So I setup the borg backup which happily backed up some test files. But when I want to extract the backup, as would be the case after a disk failure, the gui throws an error:
    Invalid RPC response. Please check the syslog for more information.


    Error #0:OMV\Rpc\Exception: Invalid RPC response. Please check the syslog for more information. in /usr/share/php/openmediavault/rpc/rpc.inc:187Stack trace:#0 /usr/share/php/openmediavault/rpc/proxy/json.inc(97): OMV\Rpc\Rpc::call('BorgBackup', 'extractArchive', Array, Array, 3)#1 /var/www/openmediavault/rpc.php(45): OMV\Rpc\Proxy\Json->handle()#2 {main}


    The syslog says:


    Code
    23 10:13:31 vault monit[1125]: Filesystem '/srv/dev-disk-by-label-vault' not mounted
    Feb 23 10:13:31 vault monit[1125]: 'filesystem_srv_dev-disk-by-label-vault' unable to read filesystem '/srv/dev-disk-by-label-vault' state
    Feb 23 10:13:31 vault monit[1125]: 'filesystem_srv_dev-disk-by-label-vault' trying to restart
    Feb 23 10:13:31 vault monit[1125]: 'mountpoint_srv_dev-disk-by-label-vault' status failed (1) -- /srv/dev-disk-by-label-vault is not a mountpoint


    What did I do wrong? ?( Please help!

  • tw, why does the beta get pushed onto the user when I do the wget install via that raspberry-install-script thing?

    Pushed onto you? You always get OMV 5 if you use the Raspbian Buster Lite image. OMV 4.x does not work on Raspbian Buster. That said, OMV 5 is more like a release candidate in my opinion and it is recommended for the RPi4.


    As for the borg problem, I can't tell from the output what is happening other than it seems the data drive is not mounted.

    omv 5.6.18 usul | 64 bit | 5.11 proxmox kernel | omvextrasorg 5.6.3 | kvm plugin 5.1.7
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • As it may relate to the problem, I got the same error when I removed the external mount plugin.
    Error #0:OMV\Rpc\Exception: Invalid RPC response. Please check the syslog for more information. in /usr/share/php/openmediavault/rpc/rpc.inc:187Stack trace:#0 /usr/share/php/openmediavault/rpc/proxy/json.inc(97): OMV\Rpc\Rpc::call('Exec', 'getOutput', Array, Array, 3)#1 /var/www/openmediavault/rpc.php(45): OMV\Rpc\Proxy\Json->handle()#2 {main}


    Here is the most recent syslog



    Funny enough, there are more errors like this popping up. When I delete the Borg Archive, it says:


    Failed to execute XPath query '//services/borgbackup/repos/repo[uuid='34ac08da-5672-4b53-aeb9-bb8d8031b904']'.


    Code
    OMV\Config\DatabaseException: Failed to execute XPath query '//services/borgbackup/repos/repo[uuid='34ac08da-5672-4b53-aeb9-bb8d8031b904']'. in /usr/share/php/openmediavault/config/database.inc:78
    Stack trace:
    #0 /usr/share/openmediavault/engined/rpc/borgbackup.inc(315): OMV\Config\Database->get('conf.service.bo...', '34ac08da-5672-4...')
    #1 [internal function]: OMVRpcServiceBorgBackup->getArchiveList(Array, Array)
    #2 /usr/share/php/openmediavault/rpc/serviceabstract.inc(123): call_user_func_array(Array, Array)
    #3 /usr/share/php/openmediavault/rpc/rpc.inc(86): OMV\Rpc\ServiceAbstract->callMethod('getArchiveList', Array, Array)
    #4 /usr/sbin/omv-engined(537): OMV\Rpc\Rpc::call('BorgBackup', 'getArchiveList', Array, Array, 1)
    #5 {main}

    Even switching to the BorgBackup settings gives that error above.

  • Have you rebooted your system? There seems to be an issue with omv-engined.

    omv 5.6.18 usul | 64 bit | 5.11 proxmox kernel | omvextrasorg 5.6.3 | kvm plugin 5.1.7
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • I tried, installed the borgbackup again and it failed again. Invalid RPC response.
    Do I have to mount the backup before I extract it? Mounting did work, but it gives me the chunks of files, not the backed up originals.


    Here's the error:


    Error #0:OMV\Rpc\Exception: Invalid RPC response. Please check the syslog for more information. in /usr/share/php/openmediavault/rpc/rpc.inc:187Stack trace:#0 /usr/share/php/openmediavault/rpc/proxy/json.inc(97): OMV\Rpc\Rpc::call('BorgBackup', 'extractArchive', Array, Array, 3)#1 /var/www/openmediavault/rpc.php(45): OMV\Rpc\Proxy\Json->handle()#2 {main}



    Even the forum software throws an error when I post. Must be bad karma or something:
    Exception ID: 9d5f61bdc10eb3e5f06d4c63d01f8f6a9f46089a

  • PHP Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function sprint() in /usr/share/openmediavault/engined/rpc/borgbackup.inc:576

    There was a typo in the code. 5.0.5 in the repo now.

    omv 5.6.18 usul | 64 bit | 5.11 proxmox kernel | omvextrasorg 5.6.3 | kvm plugin 5.1.7
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • Even the forum software throws an error when I post. Must be bad karma or something:
    Exception ID: 9d5f61bdc10eb3e5f06d4c63d01f8f6a9f46089a

    Read problem #4 https://forum.openmediavault.o…tions-to-common-problems/

    omv 5.6.18 usul | 64 bit | 5.11 proxmox kernel | omvextrasorg 5.6.3 | kvm plugin 5.1.7
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!