Poor Disk Performance

  • So I have been using OMV for a while and i really enjoy the product but i have come across a problem i cannot fix, I have searched everywhere including googling site:forums.openmediavualt.org. So my issue is poor internal disk performance and in result poor smb performance


    Using test DD Conv=fdatasync if=/dev/sda(or B-F) of=/tmp/test.img bs=1G count=3


    SDA(os) 15 mb/s tried with a known good 60GB SSD 53 mb/s
    SDB-F 25 mb/s (2TB-3TB drives that show links capable of Sata II and Sata III)


    I have checked everything in the hard drive sticky, and everything appears okay except most of drives do not show AA, but the AHCI Kernal is loaded and i am using the backport kernal.
    My hardware was a AM3 MSI board with a Athlon 610e quad core, I than tried an Asrock FM1 board with an A4 3400 and i saw a small 10 m/b or so improvement. These are on Fresh installs, the amd64 version.


    Here is where it gets weird, if i do an SMB transfer it sits around 30 mb/s or so but if I go into the OMV webgui and refresh my network graph it will jump upto 53-60 mb/s for a short period and than settle back down, i can keep clicking refresh and it will jump back up and stay there for 5-15 seconds.
    I have a realtek nic as my primary but that is only used for management and i have a dual port intel nic that i use for actual data transfers, This nic is Bonded with a D Link DGS 1224T switch that is Layer2 Capable.


    My next step is to buy a haswall board and cpu and try that but i am worried that i will end up with the same problems.

  • Because DD is so slow, that tells me the network adapter isn't the issue. Sounds like something else is running on the system that is using a lot of resources. Post the output of the following:


    ps aux
    dpkg -l | grep openm

    omv 5.5.17-3 usul | 64 bit | 5.4 proxmox kernel | omvextrasorg 5.4.2
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • I almost thought that as well, but both the 2.5 drive and the SSD were clean installs, and the ram usage along with cpu usage is extremely low at idle. I will run this test when i get home this evening and report back, thank you so much for your guidance.

  • I do not see anything out of the norm do you?


    root 16712 0.1 0.1 153528 2852 ? S<sl May10 4:01 mergerfs /media
    root 19697 0.0 0.0 0 0 ? S 06:35 0:00 [kworker/u8:1]
    root 19740 0.0 0.0 0 0 ? S 06:40 0:00 [kworker/u8:0]
    root 19806 0.0 0.2 224780 4608 ? Ssl May10 3:08 /usr/sbin/colle
    999 19926 1.2 0.5 87432 11820 ? S 06:47 0:00 php-fpm: pool o
    999 19935 0.9 0.6 89244 13560 ? S 06:47 0:00 php-fpm: pool o
    root 19939 0.0 0.0 0 0 ? S 06:47 0:00 [kworker/0:0]
    root 19944 0.0 0.0 0 0 ? S 06:47 0:00 [kworker/1:1]
    999 19969 0.9 0.5 87452 11756 ? S 06:47 0:00 php-fpm: pool o
    root 20041 0.0 0.2 9976 4164 ? Ss May10 0:00 dhclient -v -pf
    root 20143 0.0 0.0 0 0 ? S 06:47 0:00 [kworker/u8:2]
    root 20260 0.0 0.1 49956 3120 ? Ss May10 0:00 /usr/sbin/sshd
    root 20272 0.0 0.0 0 0 ? S< May10 0:00 [bond0]
    root 20308 0.0 0.0 21636 1208 ? S May10 0:00 udevd --daemon
    root 20309 0.0 0.0 21636 1208 ? S May10 0:00 udevd --daemon
    root 20484 0.3 0.2 72960 5448 ? Ss 06:47 0:00 sshd: root@pts/
    root 20658 1.0 0.1 20008 3988 pts/0 Ss 06:48 0:00 -bash
    root 20741 0.0 0.2 69836 4252 ? Ss May10 0:04 /usr/sbin/nmbd
    root 20745 0.0 0.4 100680 8988 ? Ss May10 0:00 /usr/sbin/smbd
    root 20770 0.0 0.1 100680 3844 ? S May10 0:00 /usr/sbin/smbd
    root 20876 0.0 0.1 16852 2324 pts/0 R+ 06:48 0:00 ps aux
    root 21636 0.0 0.0 0 0 ? S May10 2:04 [kworker/1:0]
    root 22533 0.0 0.0 0 0 ? S May10 1:22 [kworker/0:5]
    root 23058 0.0 0.1 20424 2056 ? Ss May10 0:00 /usr/sbin/cron
    ntp 23117 0.0 0.2 41148 4252 ? Ss May10 0:17 /usr/sbin/ntpd

  • and here is the other


    Code
    root@NAS:~# dpkg -l | grep openm
    ii openmediavault 2.2.3 all Open network attached storage solution
    ii openmediavault-keyring 0.4 all GnuPG archive keys of the OpenMediaVault archive
    ii openmediavault-omvextrasorg 2.13.2 all OMV-Extras.org Package Repositories for OpenMediaVault
    ii openmediavault-snapraid 1.5 all snapraid plugin for OpenMediaVault.
    ii openmediavault-unionfilesystems 2.3 all Union filesystems plugin for OpenMediaVa
  • sorry i just re ran it, again thank you for looking this over, looking at cpu and memory i do not see anything odd, i also tried adding more memory into the box and tried different memory no differences either.

  • I do and i did the check from this "lspci -v" and it showed the AHCI kernal was loaded, i will post this when i get home this evening (no remote access yet). also i did try disabling AHCI and going to IDE but the PC will not boot without a reinstall, and i use the hot plug feature and it works. The system is in a 24 bay chassis, it is 1/3rd filled and im hoping to find the issue before i fill it the rest of the way. Again i know your very busy i have read a million of your posts and i could not appreciate this help more.

  • Don't worry about the output. Sounds like a driver/older kernel issue. I would suggest either booting/testing performance with systemrescuecd or installing one of the 4.x kernels that people are compiling on this forum.

    omv 5.5.17-3 usul | 64 bit | 5.4 proxmox kernel | omvextrasorg 5.4.2
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

  • The new beta wouldn't change anything since it uses the same kernel (3.16) as the backports kernel on OMV 2.x. If you install the backports 4.5 kernel, then it would tell me something. If you install omv-extras 3 on OMV 3.x, then there is a button to install the 4.5 kernel.

    omv 5.5.17-3 usul | 64 bit | 5.4 proxmox kernel | omvextrasorg 5.4.2
    omv-extras.org plugins source code and issue tracker - github


    Please read this before posting a question.
    Please don't PM for support... Too many PMs!

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!